A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Bizalmat szavaztak Kelemen Hunornak Háromszéken
MÁÉRT - 2015. február 28., szombat 04:41

Nyílt szavazással, egyhangúlag fogadták el Kelemen Hunor szövetségi elnök támogatását, valamint a széki szervezetek által javasolt kongresszusi küldöttek listáját a Háromszéki Képviselők Tanácsának (HKT) ülésén jelenlevők február 27-én, pénteken, Sepsiszentgyörgyön.
Az ülést Márton Árpád parlamenti képviselő, a HKT elnöke nyitotta meg, amelyen a jelen levő tagok mellett részt vettek az egyházak és a civil szervezetek képviselői is.
Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalásában többek között az aktuálpolitikai kérdéseket, az elmúlt huszonöt év megvalósításait, a Szövetség előtt álló kihívásokat, valamint a 2016-os választási rendszerrel kapcsolatos parlamenti vita részleteit ismertette. Ez utóbbiban az RMDSZ határozott álláspontja az, hogy egy olyan választási rendszer elfogadható, amely biztosítja a magyar közösség számára az arányos képviselet lehetőségét. Elmondása szerint annak ellenére, hogy a Szövetség a nulláról indult, céljai java részét megvalósította. „A legfontosabb a jövőbe tekintés, az erdélyi magyarság jövőképének megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy szülőföldjükön magyar emberként megmaradhassanak az itt élők. Fontos, hogy a politikai érdekképviselet megtalálja ezekre a problémákra a megoldást, így honorálja a választóktól kapott értékes bizalmat. Meggyőződésem, hogy a magyar kisebbség számára az etnikai politikai érdekképviseleten kívül Romániában ma nincs alternatívája.”mondta Kelemen.
A szövetségi elnök beszédében az olyan megvalósításra váró célokra is kitért, mint a magyar nyelvű állami egyetem és a különböző autonómia-formák kérdése. Hozzátette, a következő esztendőket a megyei és országos szervezetekben úgy kell megtervezni, hogy azok a változásról és a közösségépítésről szóljanak Székelyföldtől a Partiumig. „Mindig vannak és lesznek megvitatnivaló kérdéseink, de ezeket a Szövetségen belül meg tudjuk tárgyalni közösen és képesek vagyunk közösen meghozni azokat a döntéseket, amelyek a romániai magyarság ügyét szolgálják.” tette hozzá a szövetségi elnök.
Kelemen Hunor a magyar kormánnyal, valamint a nemzetpolitikai államtitkársággal a honosításra vonatkozóan nemrég aláírt megállapodás kapcsán kiemelte Kovászna, Bihar és Hargita megyék eredményes tevékenységét. A szövetségi elnök beszédében a magyar kormánnyal való kiegyensúlyozott viszonyról is szólt, amely a következő elnöki mandátumában is kiemelt helyen áll, ugyanakkor a fontos erdélyi magyar ügyek folyamatos napirenden tartására is felhívta a figyelmet.
A szövetségi elnök politikai tájékoztatója után a testület tagjai egyhangúlag megerősítették az RMDSZ Megyei Állandó Tanácsának januári döntését, mely értelmében Kelemen Hunort támogatják a Szövetség élére a következő négy éves ciklusban is.
A gyűlés utolsó napirendjeként a széki szervezetek javaslatai alapján megszavazták annak a 28 személynek a névsorát, akik képviselni fogják a megyei szervezetet az áprilisban, Kolozsváron sorra kerülő tisztújító kongresszuson.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA