A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A két régió gazdaságának az erősítése a cél
MÁÉRT - 2015. március 6., péntek 09:41

Az Eszék-Baranya megyei Horvát Gazdasági Kamarában (HGK) múlt hét szerdán horvát és magyar szakemberek a két régió gazdasági kapcsolatainak erősítéséről tárgyaltak. A találkozón, amely De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul kezdeményezésére jött létre, a pécsi Ipark és a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter mutatkozott be.
Az esemény célja az volt, hogy Szlavónia és a Baranya-háromszög üzletembereivel a magyarországi gazdasági élet szereplői megosszák uniós tapasztalataikat, valamint hogy erősítsék a magyar-horvát üzleti együttműködést.
Zoran Kovačević, a megyei gazdasági kamara vezetője köszönetet mondott De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzulnak, hogy kezdeményezte ezt a találkozót. Majd kifejtette, hogy Eszék-Baranya megye Magyarországgal a gazdasági válságot megelőző években 100 millió USA dollár értékben cserélt árut, ebben mintegy kétszáz cég vett részt a megye területéről. Hozzátette azt is, hogy továbbra is nagy az érdeklődés a horvát-magyar gazdasági együttműködés erősítése iránt.
De Blasio Antonio megköszönte a kereskedelmi kamarának a kiváló szervezést és azt, hogy sikerült tizenöt horvát cég érdeklődését felkelteni. A legtöbbjük a fémfeldolgozó szektort képviselte, tekintettel arra, hogy a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter mutatkozott be ezen a találkozón és kínálkozott föl az együttműködésre.
Dr. Pólya Antal, az Ipark Pécs Kft. ügyvezetője elmondta, tíz évvel ezelőtt osztrák üzletemberek jöttek arra a gondolatra, hogy Pécs megérdemelne egy önálló, magas színvonalú európai parkot, amely nem a városban van, de a városhoz kötődik, és kiszolgálja az ipari logisztikai kereskedelmi igényeket a város, illetve a régió vonatkozásában, amelybe akár Eszék is beletartozhat. Pécs déli részén Pécs város önkormányzatának és osztrák befektetőknek a közös beruházásában épül ki a város legújabb gazdasági kereskedelmi-szolgáltató övezete. Szerinte az ipari együttműködés, gazdasági együttműködés nem ismer határokat.
Dr. Hüse István, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elnöke elmondta, „hasonlóak a problémáink, közösek a gyökereink, a kulturális kapcsolatok évszázadok óta kifogástalanul működnek, ezt lenne jó a gazdaság nyelvére is lefordítani”.
Az Ipark és a Gépipari Klaszter bemutatkozása után a jelenlevő horvát és magyar cégek az üzleti és a potenciális együttműködési lehetőségeket is megvitatták.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA