A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Erkölcsi és politikai védelmet az autonómiatörekvéseknek!
MÁÉRT - 2015. április 17., péntek 08:46

Március végi nyilatkozatában Tőkés László európai képviselő kilátásba helyezte, hogy mihamarabb az Európai Parlamentnek is tudomására hozza a román belügyminisztérium azon közbiztonsági stratégiai tervezetét, mely által kriminalizálni próbálja az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket, megsértve ezáltal a jogállamiság és a kisebbségi önrendelkezés európai elveit, és burkoltan megfenyegetve azokat a közösségeket és önkormányzatokat, szervezeteket és közszereplőket, amelyek és akik az autonómia mellett kiállnak.
Az európai törvényhozás 2015. április 15-i miniplenárisán nyílt alkalom erre a felszólalásra, melyben erdélyi képviselőnk felhívta a figyelmet a román belügyi hatóságok újabb antidemokratikus és kisebbségellenes megnyilatkozására, rámutatva egyben a hírhedt Szekuritáté és a jelenlegi Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti anakronisztikus folytonosságra.
Tudnivaló, hogy hatósági eljárások tucatjai vannak folyamatban azon székelyföldi önkormányzatokkal vagy autonómiabarát szervezetekkel szemben, melyek a székely, illetve erdélyi magyar önrendelkezés érdekében lépnek fel. Ugyanezen okok miatt számos magyar közéleti vezetőnket hurcolják meg, élükön Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács elnökével. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőjeként szintén mindennapos céltáblája ugyanezeknek a nemtelen támadásoknak, illetve felperese megannyi becsületsértési pernek.
Mindezeket figyelembe véve, erdélyi képviselőnk mind szervezeti, mind személyi szinten az Európai Parlament erkölcsi és politikai védelmét kérte a kisebbségi önrendelkezésért folytatott demokratikus és békés küzdelmükben.


F E L S Z Ó L A L Á S
a romániai kisebbségi autonómiajogok védelmében
 
Tavaly ősszel ezen a fórumon hívtam fel a figyelmet arra, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), teljesen illetéktelen módon, a megfélemlítés szándékával, miként üzent hadat az erdélyi magyarok, illetve a székelyföldi magyar régió autonómiatörekvéseinek.
Idén tavasszal a román belügyminisztérium közbiztonsági stratégiatervezete oly módon kriminalizálta a magyar kisebbségi autonómiát, hogy a polgárok biztonságát fenyegető, első számú veszélyforrásként jelölte meg „a rasszizmust, a xenofóbiát, az extrémizmust és az intolerancia minden formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza” (sic!).
Ezennel ismételten az Európai Parlament erkölcsi és politikai védelmét kérem a Ceauşescu-féle hírhedt Szekuritáté hagyományait folytató román titkosszolgálattal szemben – a demokratikus kisebbségi önrendelkezésért folytatott jogos és békés küzdelmünkben.
 
Brüsszel, 2015. április 15.
 
                                                                                                  Tőkés László

                                                                                                  EP-képviselő

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA