A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Kiosztották a Wagner Nándor-díjakat
MÁÉRT - 2015. április 27., hétfő 11:31

A nagyváradi születésű Wagner Nándor szobrászművész (1922–1997) szellemi örökségét ápoló és továbbörökítő Academia Humana Alapítvány a Pro Universitate Partium Alapítvánnyal közösen hirdeti meg évről évre a József Attila-pályázatot a Partiumi Keresztény Egyetem diákjai számára. A díjat a világhírű szobrász japán nemzetiségű özvegye, Wagner Chiyo alapította, a pályázat elnevezése arra emlékeztet, hogy Wagner Nándor egyik legnívósabb alkotását, József Attilát megmintázó egész alakos szobrát szülővárosának adományozta és ott állították fel 2005-ben. Akkor döntötték el az alkotói pályázat meghirdetését, először 2006-ban adták át a százezer forint összértékű pénzdíjakat a PKE képzőművészet szakos diákjainak grafikai és audiovizuális művek kategóriában. Kerek évfordulókon az adományozók megduplázzák az összeget, tegnap pedig bejelentették, hogy újabb tíz évre meghosszabbítják a pályázatot. Rendszerint a diákszervezet által szervezett egyetemi napok keretében zsűrizik és díjazzák a műveket, így történt 2015-ben is. Április 23-án délután éppen tizedjére adták át a három-három díjat a nyertes pályázóknak az egyetem dísztermében, ahol levetítették az audiovizuális pályamunkákat, az aulában pedig megnyitották a grafikus művek tárlatát. A budapesti Academia Humanát Kiss Sándor elnök és Szundy László kurátor képviselték, a PUPA elnöke, Tőkés László EP-képviselő köszöntését és üdvözletét Pintér István ügyvezető adta át a hallgatóknak, jelenlévőknek. A pályázat idei témája egyébként szintén egy kerek évfordulóhoz kötődött: Temesvár 1989–2015.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA