A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Több mint 26 ezer aláírás a kovásznai szívkórházért
MÁÉRT - 2015. április 27., hétfő 14:24

Magyarok és románok, Székelyföldön és külföldön élők egy emberként fogtak össze a kovásznai Dr. Benedek Géza szívkórház nevének megtartása érdekében. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének kezdeményezésére, az MPP és az EMNP, valamint a történelmi egyházak, polgármesterek és ifjúsági szervezetek által összegyűjtött több mint 26 ezer aláírást az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselete április 29-én, szerdán adja át az egészségügyi miniszternek.
Április 27-én, hétfőn a magyar pártok közös sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke jó kezdetnek értékelte a magyar politikai pártok összefogását a kovásznai szívkórház kapcsán. „Ha fontos, nemes ügyről van szó, egymás iránti alázattal és sok munkával előbbre tudunk lépni. Tíz nap alatt 22 ezer jóérzésű magyar és román személy látta el kézjegyével az aláírásgyűjtő ívet, valamint közel 4 ezerre rúg az ügy online támogatóinak száma. Kovásznán 4 ezren írtak alá nemcsak a város polgárai, hanem a kórház alkalmazottai, valamint az ott kezelésben részesülők, románok és magyarok egyaránt.” Az elnök kiemelte, a kórházban dolgozó orvosok egy emberként álltak ki a dr. Benedek Géza név megtartása mellett. Hozzátette: Kelemen Hunor szövetségi elnök már tárgyalt Victor Ponta miniszterelnökkel és Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszterrel, akik ígéretük szerint igyekeznek megoldást találni az áldatlan helyzetre: első lépéseként az elmúlt héten egy minisztériumi vezérigazgató érkezett a megyébe.
Klárik László szenátor elmondta: szerdán, április 29-én a jó kormányzás elvére hivatkozva petíciót nyújtanak be a parlamentbe az ügy kapcsán és átadják az aláírásokat is. A beadványban arra kérik a minisztert, hogy vegye figyelembe a közösség kérését és gondolja át az áprilisi elhamarkodott döntést.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA