A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: a volt 1-es munkacsoportban legkevesebb két évet dolgozó személyek is részesülnek nyugdíjkorhatár-csökkentésben
MÁÉRT - 2015. június 3., szerda 15:28

A Képviselőház plénuma szerdán tárgyalta az RMDSZ azon módosító-javaslatát, amely a 2001. április 1-je előtt a volt 1-es munkacsoportban dolgozók helyzetét orvosolja. 2011-től Románia jogrendjében csak azon, a volt 1-es munkacsoportban dolgozó személyek voltak nyugdíjkorhatár csökkentésre jogosultak, akik legalább 6 évet dolgoztak az említett munkacsoportban a jogszabály által rögzített körülmények között.
Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a módosító-javaslatok kidolgozója 2 évre csökkentette a 6 éves időtartamot. A RMDSZ szakpolitikusa elmondta: „egy méltánytalan helyzetet orvosoltunk a mai nap folyamán, hiszen ezáltal azok a személyek is, akik kevesebb mint hat, de legalább két évet tevékenykedtek a volt I-es munkacsoportban, csökkentett nyugdíjkorhatárban részesülnek”. Ezt követően Kerekes hozzátette: a 2011-ben hatályba lépett nyugdíjtörvény nem tette lehetővé, hogy a 2001. április 1-je előtt a volt I-es munkacsoportban tevékenykedők nagy része abban a kedvezményben részesüljön a nyugdíjazás során, amelyre jogosult volt addig. A 2013-ban elfogadott törvénnyel csak részben orvosolták ezt az igazságtalanságot, nem részesültek ezekben a jogokban azok, akiknek hat évnél kevesebb szolgálati idejük volt az említett munkacsoportban.
A módosító-javaslat elfogadására az után került sor, hogy a Képviselőház egy korábbi ülésén tárgyalta azt a PSD-s törvénykezdeményezést, amely ugyanezt a helyzetet orvosolta, nem véve figyelembe a Kerekes Károly által már tavaly megfogalmazott törvénykezdeményezést. Az RMDSZ képviselői két hete visszaküldették mindkét kezdeményezést a szakbizottságba, annak érdekében, hogy a Szövetség politikusai által letett jogszabály-kezdeményezést is figyelembe véve készítsenek egy közös jelentést erről.  Így a szakbizottság jelentése értelmében az RMDSZ módosító-javaslatait figyelembe véve szavazta meg szerdán, június 3-án ezt a jogszabályt a Képviselőház.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA