A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban ezentúl megtalálhatóak a Communitas Alapítvány gondozásában megjelent kiadványok is
MÁÉRT - 2015. július 1., szerda 15:57

A Communitas Alapítvány az általa támogatott kiadványok – könyvek, periodikák, aprónyomtatványok – két-két példányát adományozza a Bod Péter Megyei Könyvtár 1989 utáni romániai magyar kiadványok különgyűjteményének – egyeztek meg a felek azon a kolozsvári találkozón, amelyen Takács Csaba, az alapítvány elnöke, Szonda Szabolcs a könyvtár igazgatója, valamint Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács (KAT) elnöke vettek részt. A megállapodás értelmében a Bod Péter Megyei Könyvtár vállalja a kiadványok megőrzését, szakszerű feldolgozását, kutathatóvá tételét, valamint – esetenként – kölcsönzését.
„Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a magyar házak, szórványkollégiumok, valamint kisebb könyvtárak támogatása mellett fontosnak tartottuk, hogy egy teljességre törekvő összerdélyi gyűjtőkönyvtárba is eljuttassuk a mi gondozásunkban megjelent kiadványainkat, hiszen azok megőrzése elsőrendű feladatunk, tehát Erdélyben is fellelhetőnek kell lenniük” – hangsúlyozta Takács Csaba a találkozó alkalmával.
Szonda Szabolcs a megállapodást követően elmondta: az általa vezetett könyvtár már hosszabb ideje készül a romániai magyar nyelvű kiadványok teljes körű gyűjtésére, az 1989 utáni romániai magyar kiadványok különgyűjtemény tavaly szeptemberi létrehozása is ennek a folyamatnak az intézményesítése. „A Communitas Alapítvány támogatása fontos számunkra, hiszen ez által több odafigyelést, erőforrást tudunk fordítani a magánkiadásban megjelenő vagy helyi jelentőségű kiadványok felkutatására, összegyűjtésére. Az ezt segítő, könyvekre vonatkozó internetes adatbázis már elkészült, folyamatban van a tervezés ennek a periodikákkal való bővítésére” – tette hozzá a könyvtár igazgatója.
„Az összerdélyi gyűjtőkönyvtár a Kulturális Autonómia Tanács (KAT) kiemelt programja, amelynek igyekeztünk támogatói között tudni az erdélyi könyvtárak összességét, hiszen világos volt számunkra, hogy az 1989 utáni kiadványok összegyűjtése a megyéket, kisebb régiókat lefedő könyvtárak helyismerete, támogatása nélkül nem lehetséges” – hangsúlyozta Székely István KAT-elnök. Rámutatott: a program számára fontos volt egy olyan intézményi háttér kialakítása, amely romániai közintézményre, romániai közpénzre alapoz. „Véleményem szerint a program akkor lehet eredményes, ha sikerül mozgalommá fejleszteni azt – elsősorban azokat a személyeket kívánjuk megszólítani, akik az elmúlt huszonöt évben valamilyen kiadvány megírásában, kiadásában szerepet vállaltak” – összegzett Székely István.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA