A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Unitárius Egyház
Álomtarisznya színház Bölönben
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2015. augusztus 11., kedd 12:39

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2015. augusztus 6-9. között Bölönben szervezte meg a XIX. ODFIE Színjátszó találkozót, mely idén a SzínBOLONdos nevet viselte.
A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezetének közművelődési csúcsrendezvényére 14 színjátszó csoport nevezett be, a helyi unitárius ifjúsági egyletek képviseletében. A következő településekről érkeztek színjátszó csoportok: Barót, Bibarcfalva, Erdőfüle, Homoródalmás, Kissolymos, Kolozsvár,  Korond, Marosvásárhely, Nagyajta,  Sepsiszentgyörgy,  Szentábrahám, Torda, Ürmös, Vargyas. Rajtuk kívül számos műélvező vett részt a találkozón, így a résztvevők létszáma elérte az 570-et.
A rendezvény csütörtök délben érkezéssel, beiratkozással, elszállásolással kezdődött, délután pedig ünnepélyes zenés-zászlós felvonulással köszöntötték egymást és a falubelieket a Bölönbe érkezett fiatalok. Az üdvözlő beszédek után a színjátszó csapatok mutatkoztak be, majd este színpadra lépett a  helyi ifjúsági egylet. A napot hatalmas tábortűz zárta, amely mellett a fiatalok jó kedvvel énekeltek. Pénteken és szombaton, a reggeli áhítat után késő délutánig előadásokat nézhettek a résztvevők, valamint a háromfős bírálóbizottság. Az előadások után a csapatok személyesen beszélgethettek a zsűrivel, amelyen belül tanácsokat kaphattak, ez idő alatt a résztvevők kézműves tevékenységen, műhelymunkán vehettek részt. Péntek este a gyergyószentmiklósi Zakuszka diákszínjásztó csoport Tanulni, tanulni, tanulni... című előadását láthatták a fiatalok, majd a napot éjszakai vetélkedő, a Bölön Tour Night zárta. A szombati nap a péntekihez hasonlóan zajlott, a hangulatot a Bagossy Brothers Company koncertje fokozta.
Vasárnap Fülöp Júlia ifjúsági lelkész, az ODFIE elnöke tartott istentiszteletet. Ebéd után Kolcsár József Zabhegyező című egyéni előadását tekinthették meg a résztvevők. Ezt követte a gálaműsor, amelynek keretében a díjkiosztás következett. Az első helyezést a a kolozsvári egylet nyerte el, második lett a sepsiszentgyörgyi egylet csapata, a dobogó harmadik fokára pedig a tordai egylet csapata került.
A zsűri különdíját Szentábrahám, a közönség díjat pedig Marosvásárhely vihette haza. Emellett a zsűri hét alakítási díjat osztott ki. Az alakítási díjakat Márton Edit (Homoródalmás), Gyerő Zsolt (Ürmös), Veres Orsolya (Sepsiszentgyörgy), Tana Alpár (Sepsiszentgyörgy), Isztojka Máté (Szentábrahám), Farkas Ábel (Vargyas), Csibi Kriszta (Marosvásárhely) kapta. A díjkiosztást ünnepi vacsora zárta, amit bál követett.
A rendezvény fő támogatói a Magyar Unitárius Egyház, a Bölöni Unitárius Egyházközség, a Háromszék Felsőfehéri Unitárius Egyházkör, a Bethlen Gábor Alap, az Erdély Mentőcsoport, a Magyar Ifjúsági Tanács, a Communitas Alapítvány és a Mammoth Stage.

 Bölön, 2015. augusztus 10.                                                                          Az ODFIE Választmánya

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA