A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Unitárius Egyház
III. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozó
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2015. augusztus 18., kedd 08:01

2015. augusztus 15-én szombaton került sor a III. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozóra. A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör által szervezett rendezvényen mintegy 600 személy vett részt. Az egész napos program céljaként a közösségben megélt vallásosságot, az egyházköri öntudat erősítését és az emberi kapcsolatok ápolását tűzték ki a szervezők.
A rendezvényt Pálfi János Árpád rangidős egyházköri felügyelőgondnok nyitotta meg, majd szabadtéri istentiszteletre került sor, ahol Dimény József esperes mondott egyházi beszédet, az énekvezéri teendőket Csegezi Ildikó bágyoni kántor látta el. Az istentisztelet után kulturális műsorra került sor: a torockói és várfalvi gyermekek citera- és furulyaelőadását Szabó Zsombor énektanár irányította, ezt követte a tordaszentmihályi Rügyek Néptánccsoport fellépése. A köszöntések rendjén Fekete Béla egyházköri jegyző szólt a jelenlevőkhöz, majd az egyesült államokbeli unitárusok üdvözletét Drucilla Knudsen, a Cleveland-i (Ohio állam) West Shore Unitarian Church tagja tolmácsolta. Ez után ifj. Deák Ferenc a kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte a rendezvényt. Végül Solymosi János egyházköri felügyelőgondnok gyermeksegítőivel a találkozó szimbólumává vált fehér galambokat engedte szabadon.
A választható tevékenységek minden korosztály számára kínáltak elfoglaltságot. Az előadósátorban Barlay Tamás, az MTVA vallási, kisebbségi és határon túli magyarsággal foglalkozó szerkesztője beszélt az egyház és média kapcsolatáról. Nagy számú érdeklődőt vonzott dr. Kovács Sándor teológiai tanár, egyháztörténész Elnőiesedik a lelkészi szakma? című előadása is. A gyermekeket arcfestés, gyöngyfűzés, kőfestés és bűvészkedés várta. A mozgásra vágyókat az Erdélyi Kárpát Egyesület tordai tagjai vezették a Tordai-hasadékot ismertető túrákra. Az érdeklődők megtekinthették az újonnan alakult Dél-Nyugat-Erdélyi Szórványegyházközség által készített gyülekezetet bemutató kép- és tárgykiállítást, illetve a magyarszováti gyülekezet népművészeti tárgyait. Ezzel párhuzamosan kezdetét vette a főzőverseny, de alkalom adódott az ismerkedésre, beszélgetésre, kapcsolatok erősítésére is.
A délutáni programrészben vidám hangulatot teremtett Gozefini bűvész és a Copfos Bohóc Barangolás a varázslatok birodalmában című előadása. A tordatúri Boglya Néptánccsoport ének- és táncbemutatója után Kulcsár-Székely Attila színművész egyszemélyes népi vígjátéka zárta a színpadi fellépéseket.    A rendezvény délután hat órakor, oklevelek és emléklapok kiosztásával zárult.
A szervezők nevében köszönetet mondunk mindazoknak, akik munkájukkal és részvételükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, és hálát adunk Istennek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az ünnepet.

A rendezvény támogatói:

Kolozs Megyei Tanács, Magyar Unitárius Egyház, Várfalva Község Polgármesteri Hivatala Várfalva, Tordaszentmihály Község Polgármesteri Hivatala, Agro Turdean Kft. (Turdean Emil), Ritak Kft. (Ádám István), Agrosel Kft. (Széll Levente és Széll Sándor), Csép Leylla tordai városi tanácsos, Nagy István, Torockószentgyörgyi tejtermékek (Szakács Nimród), Pro Ignis.

Tordai-hasadék, 2015. augusztus 15.

A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör Esperesi Hivatala

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA