A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ülésezett a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat
MÁÉRT - 2015. szeptember 2., szerda 15:23

Hétfőn tartotta megalakulása utáni első ülését a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat. A tanácskozáson, amelyet a vukovári Magyarok Otthonában tartottak, többek között a következő időszak programjait, tevékenységét vitatták meg.
 
A hétfői ülést követően Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnök asszonya elmondta, a testület tagjai egyetértettek abban, hogy a rendelkezésükre álló költségvetés java részét a magyar oktatás mellett a megye területén működő magyar hagyományőrző szervezetek munkájának megsegítésére fordítják, és olyan programokat is támogatni igyekeznek, mint amilyen a HMDK-nak a Vukovár-Szerém megyei magyarok Itthon, a Szerémségben elnevezéssel megtartott megyei találkozója volt.
- Az előző testület a költségvetés nagy részét a titkár fizetésére költötte, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a titkári és hozzá hasonló feladatokat mindenki ingyen fogja végezni, a felszabaduló pénzösszeget pedig a megyei magyarság javára fordítjuk – mondta Jakumetović Rozália, aki hozzátette azt is, hogy a testület tagjai között elosztották a feladatköröket, ezek az oktatás, az egyesületekkel való kapcsolattartás, programok stb.
Az ülésen elhangzott az is, hogy a kórógyi iskola elsősei mellett a megye területén működő anyanyelvápoló csoportokat is támogatják, ezzel kapcsolatban az ott tanító tanárokkal egyeztetnek.
- Szeretnénk, ha kihelyezett konzuli napokra is sor kerülhetne, ezzel kapcsolatban már beszéltünk De Blasio Antonio főkonzul úrral – tette hozzá Jakumetović Rozáli, aki kifejtette azt is, hogy a vukovári Magyarok Otthona a jövőben a megye magyarságának a központja lesz, így a kisebbségi önkormányzatnak is ez lesz a székhelye.
Felvázolták a következő időszakra tervezett programokat is, valamint a már korábban megválasztott elnökhelyettes mellé még két alelnököt is megválasztottak, az ojankováci Salaj Jelena és a csákovci Racsmán Dániel személyében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA