A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Cultura Subcarpathica
„A vár ereje a védők szellemiségében van” – Dobó népének ünnepe Császlócon
Külhoni civil szervezetek - 2015. szeptember 22., kedd 11:36

Az egri vár védőjére emlékeztek szeptember 20-án, az ungvári járási Császlócon. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet célja, hogy Kárpátalja minden egykori vármegyéjében kiemelkedő történelmi alakokhoz kötődő hagyományőrző programokat valósítson meg, hogy összehozza a maroknyi magyarságot, s a helyi népzenei csoportoknak fellépési lehetőséget biztosítson. A szervezet másodszor rendezett Dobó-napot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezete és a Császlóci Polgármesteri Hivatal társszervezésében Dobó István egykori birtokán.
– A végvárak legnagyobb védője példaként áll Ung megye lakosai előtt, szellemisége azt üzeni, hogy minden körülmények között erősnek kell maradnunk és ki kell állnunk saját létünkért, gondolatainkért – hangsúlyozta megnyitó beszédében Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója.
A társszervezők nevében Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, illetve Roják Mária, Császlóc polgármestere, a császlóci KMKSZ-alapszervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Felszólalt Vida László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetőkonzulja, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Mihajlo Popovics, a megyei tanács vezetőhelyettese, Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke, Ivan Pivkacs, Verbjázs (Verebes) polgármestere, valamint Soós Béla, Ajak alpolgármestere.
A megyei tanács aktív szociális tevékenységük miatt elismerő oklevéllel tüntette ki a Császlóci Csicsergő Csajokat.
A megnyitót követően az Ung megyei együttesek vették birtokukba a színpadot. Fellépők érkeztek többek között Téglásról, Nagydobronyból, Palágykomorócról, Ungvárról, Kisgejőcről, Csapról. Szerepeltek a helyi Csicsergő Csajok, az egykori Bereg vármegyét a beregszászi Almanach együttes képviselte. A külföldi vendégek közül az ajaki hagyományőrző Pántlikás együttes lépett a színpadra, s az estét a vajdasági Muzslyai Hagyományőrző Egyesület fergeteges fellépése zárta.
A színpad mellett arcfestők, kézművesek, fafaragók hívogatták az érdeklődőket, magyaros ízek, finom borok, lekvárok, mézek várták az ínyenceket, vattacukor, ugrálóvár, trambulin, körhinta, céllövölde és kisvasút szórakoztatta a legkisebbeket.
Pallagi Marianna
Kárpátalja.ma

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA