A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kolozsvárnak bele kell szólnia az országos érdekképviseleti döntéshozásba – Horváth Anna elnökletével újraalakult az RMDSZ kolozsvári szervezete
MÁÉRT - 2015. október 10., szombat 16:15

„Minden magyar ember számít, aki ebben az országban él, és minden magyar ember fontos, aki a közéletben részt akar venni. Így gondoljuk és próbálunk így is cselekedni. Ilyen tekintetben is úgy gondolom, hogy a városi, a nagyvárosi közösségekben kell nekünk  ismét megszólítanunk az embereket, gondolataikkal és elvárásaikkal összhangban cselekednünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök október 10-én, szombaton, az RMDSZ kolozsvári szervezetének alakuló közgyűlésén, amelyen méltányolta a tizenhárom városi körzetben végzett eddigi munkát, ugyanakkor hozzátette: az RMDSZ-nek fontos erőtartalékai vannak a városi és nagyvárosi környezetben, ezért a Szövetség megyei és területi szervezeteinek ott is meg kell erősíteniük a képviseletet, meg kell szólítaniuk a közösséget. A közgyűlésen Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert választották az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnökévé.
„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Kolozsvár ne hallassa hangját, ne mondja el a véleményét úgy, hogy az az országos politikában, az országos döntések kialakításában is számítson. Ezért is fontos a kolozsvári szervezet újraalakulása, amely a jól artikulált közpolitikákkal, megoldásokkal érvényt szerezhet álláspontjának” – jelentette ki az RMDSZ elnöke, aki arra is rámutatott: az utóbbi választások részvételi számadatait tekintve is szükség van a városon élő magyarok megszólítására, hiszen ebben a környezetben a legalacsonyabb a szavazói hajlandóság. Kelemen Hunor szerint a kolozsvári alpolgármester és a Kolozs megyei szervezet által végzett munka azt mutatja: a város magyar közösségének van ereje. „Hihetetlen erő van ebben a városban. Ha a Kolozsvári Magyar Napokra vagy más rendezvényekre tekintünk a kultúra, a tudományos vagy egyetemi élet terén, akkor minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy itt olyan tartalékok vannak, amelyeket egy politikai érdekvédelmi szervezet által nem használni a bűnnel ér föl” – tette hozzá a szövetségi elnök, aki szerint az RMDSZ megyei és területi szervezeteinek nem kellene óvatoskodniuk a városi szervezetek megalakításától, újraalakításától, hiszen ezek nem konkurenciát jelentenek számukra, hanem éppen a szükséges megerősödést.
„Az önkormányzatban végzett munka során megtapasztaltam, hogy a bajokat orvosolva, a napi ügyintézés nyomása alatt, gyakran nincs időnk azonosítani, megoldani a mögöttünk álló problémákat, hogy bár ajtónk mindenki előtt nyitva állt, mi egyre kevesebbszer és egyre inkább ötletszerűen, mint szervezeti formában jutottunk el önökhöz, közösségeinkhez. Tudom, hogy a városi szervezet megalakítása, testületeinek létrehozása, önmagában nem elégséges, de mindenképpen szükséges eszköze lehet az újratervezés Kolozsváron történő megvalósításának” – fogalmazott bemutatkozó felszólalásában Horváth Anna kolozsvári alpolgármester, aki a városi szervezet elnökjelöltjeként a közgyűlés támogatását kérte ahhoz, hogy csapatával az RMDSZ-t Kolozsváron is visszaadhassa mindazoknak, akikért 1989 decemberében szövetségként létrejött, akikért megalakult. Horváth Anna arra is rámutatott: a román többséggel folytatott párbeszéd mellett legalább akkora szükség van az egymással folytatott türelmes párbeszédre, az emberek problémáira, meglátásaira odafigyelő személyekre, nyitott és befogadó, a közösségi szolgálatot felvállaló szervezetre. „Az elmúlt 25 évről beszélve, fontos elmondanunk, hogy a RMDSZ az egyetlen olyan romániai, illetve az egyetlen olyan Kárpát-medencei politikai szereplő, amely ez alatt az idő alatt úgy tudott megmaradni a parlamentben, az önkormányzatokban, hogy a román közéletben pillanatnyi szövetségesei és ellenzői egyaránt következetességét, szavahihetőségét, egyensúlyteremtő mivoltát hangsúlyozták, hogy megőrizte identitását, nevét, megalakulásakor felvállalt céljait, törekvéseit” – nyomatékosította a kolozsvári szervezet elnökjelöltje, akit a közgyűlés 104 szavazattal erősített meg tisztségében.
Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Kolozsvárnak szüksége van egy erős városi szervezetre, hiszen nem lehetséges, hogy egy ötvenezres magyar közösségnek ne legyen képviselete országos szinten. Elmondta: számtalan vita után alakul meg a szervezet és ez a folyamat még Máté András megyei elnöksége idején elindult. A megyei szervezet tudatában van annak, hogy a kolozsvári magyarság heterogén közösség, amelynek tagjait a politikából való kiábrándulás is jellemez, de ezen javítani szeretnének. „A tizenhárom kerületi szervezet eddig is működött, volt szervezeti élet, városi környezetben azonban nehezebb megszervezni a közösségi életet, mint vidéken. Kolozsvár az erdélyi magyarság szellemi központja, kulturális fővárosa, ezért a városi szervezet feladata az lesz, hogy lefaragjon a kiábrándultságból, visszahozza azokat az embereket, akik eltávolodtak a közélettől az utóbbi években” – mondta a megyei elnök.
Az RMDSZ kolozsvári szervezetének újraalakulását üdvözölték a magyar történelmi egyházak elöljárói is: Adorjáni Dezső Zoltán, az Erdélyi Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Kovács Sándor római katolikus főesperes, Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője. Az eseményen ifj. Deák Ferenc, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke Kántor Lajos, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete első elnökének üdvözlő szavait olvasta fel, Tibori Szabó Zoltán újságíró pedig a Minerva Egyesület képviseletében szólalt fel. A közgyűlésen bemutatták a kolozsvári szervezet szervezési és működési szabályzatát és nevesítették elnökségi tagjait.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA