A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
N Y I L A T K O Z A T
MÁÉRT - 2015. október 12., hétfő 20:37

  A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Alapítók Tanácsa ezúton tartja szükségesnek pontosítani és kiegészíteni a hazai sajtóban megjelent, jóhiszemű és kevésbé jóhiszemű írásokban megfogalmazott, egyetemünk „gazdálkodási problémáival” és pénzügyvitelével kapcsolatos állításokat.
        A Sapientia Alapítványnak nem kell – úgymond – Egyetemünk „körmére néznie”, hiszen az Alapítvány kezdettől fogva a magyar állami normatív támogatásokat kezelő és felügyelő finanszírozóként biztosítja mind a Partiumi Keresztény Egyetem, mind a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem működését. Egyetemünk gazdasági-pénzügyi felügyelése és ellenőrzése tehát mindenkor is az Alapítvány természetes hatáskörébe tartozott, mint ahogyan a finanszírozó irányába való költségvetési elszámolás is mindenkor intézményi kötelessége volt a PKE-nek. Ezen a téren tehát nem volt és nem is lesz semmi változás.
        A gond abból adódik, hogy az utóbbi egy évben mind a PKE Gazdasági Bizottsága, mind a Sapientia Alapítvány azt jelezte, hogy hiányosságok és szabálytalanságok állapíthatók meg egyetemünk gazdálkodásában és pénzügyvitelében. Időközben a Rektori Hivatal is azt közölte, hogy az évek folyamán tanintézetünk jelentős adósságokat halmozott fel.
        Az Alapítók Tanácsa az aggasztó helyzet tisztázása végett már ez év elején, 2015. február 6-i ülésén külső könyvszakértői kivizsgálást rendelt el, ezzel együtt pedig a Gazdasági Bizottság részéről is átfogó jelentést kért a PKE gazdálkodásáról.
        Párhuzamos módon a Sapientia Alapítvány is határozott fellépésre szánta el magát, és egy olyan megállapodás aláírását kezdeményezte egyetemünkkel, amelynek értelmében a továbbiakban megszigorítja ellenőrzését, sőt harmadik aláíróként a kifizetések szabályosságát az alapítvány egyik munkatársa fogja hitelesíteni.
        A kialakult helyzetben az Alapítók Tanácsa a Sapientia Alapítvány közbelépését, illetve a költségvetési fegyelem szigorítását – egyetemünk jól felfogott érdekeit szem előtt tartva – köszönettel veszi. Ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a hosszú évek alatt felhalmozódott gondokra – mint felügyeleti és ellenőrző szerv – nem derített korábban fényt.
        A Sapientia képviselője szerint „az EMTE rendszerint belefért a magyar állam által biztosított működési keretbe”. A PKE rektora viszont úgy nyilatkozott, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemnek „ez nem mindig sikerült”.
        Folyó év szeptember 18-i ülésén az Alapítók Tanácsa meghallgatta az Egyetemünk gazdasági helyzetéről és gazdálkodásáról szóló könyvszakértői jelentést, továbbá a Gazdasági Bizottság, valamint a Sapientia-rendszert felügyelő programiroda igazgatójának helyzetértékelését, és mindezek alapján kivizsgálást rendelt el a felelősség megállapítása, valamint a kialakult helyzet orvoslása céljából.
        Az Alapítók Tanácsa az alapító Pro Universitate Partium Alapítvány megbízása értelmében Egyetemünk stratégiai irányító és ellenőrző testületeként működik. Ennek megfelelően az Egyetem gazdasági hátterét biztosító Sapientia Alapítvánnyal szorosan együttműködve kíván rendet teremteni a fennálló helyzetben. Méltán büszke arra, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem 2008-ban elnyert akkreditációja óta Románia első, államilag elismert, önálló magyar felsőoktatási intézménye. A Sulyok István Református Főiskola megalapításától (1990) számított küzdelmes öröksége arra kötelezi, hogy az erdélyi-partiumi magyar felsőoktatás ügyét, az előállott nehézségeket leküzdve, töretlenül tovább vigye.
 
        Nagyvárad, 2015. október 5.
 
 
A Partiumi Keresztény Egyetem Alapítók Tanácsa nevében
Tőkés László elnök

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA