A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
HMDK: A közösségnek építünk
MÁÉRT - 2015. október 13., kedd 11:30

Az elmúlt évek során a HMDK soha nem saját magának építkezett, hanem az egész magyar közösség érdekében, ezért történhetett meg az is, hogy húsz évig nem volt saját székháza. Mert fontosabbnak tartotta, hogy a falvainkban élőknek legyen hol rendezvényeket, lakodalmakat és bálokat tartaniuk, hogy felújítsa a közösségi épületeket, templomokat, iskolákat. - A közösségnek építettük, építjük most is a dályhegyi kultúrotthont, a vukovári magyar központot és a várdaróci tájházat is – mondja Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselőjelöltje.
 
Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke azt mondja, a HMDK az alaptevékenysége mellett mindig is a hangsúlyt az aktualitásokra helyezte, így megalakulása éveiben a háború (1991-97) által szétszakított nemzetrészek közötti kapcsolattartásra, az egyénileg rászorultak megsegítésére, majd Horvátország nemzetközi elfogadtatására, ma viszont a törvény által biztosított jogok maradéktalan érvényesítése és közösségként való megmaradásunk érdekében dolgozik.
- Tevékenységünket mindig az jellemezte, hogy soha nem saját magunknak építkeztünk, hanem az egész magyar közösség érdekében, így történhetett meg az is, hogy húsz évig nem volt saját székházunk, mert mindig fontosabbnak tartottuk azt, hogy a falvainkban élőknek legyen hol rendezvényeket, lakodalmakat, bálokat tartaniuk, ezért újítottuk föl a közösségi épületeket, templomokat, iskolákat – fejtette ki Jankovics Róbert.
A közösségi érdekeket tartja szem előtt ma is, amikor Vukováron a megye magyarságának épít közösségi teret, vagy a hegyháti magyarság számára kultúrotthont. Ugyancsak ezzel a céllal újul meg a várdaróci régi iskola, amely tájházként és továbbképzési központként is funkcionál majd, és amellyel a helyi közösséghez tartozókban szeretnék tovább erősíteni az identitásérzést, valamint a hagyományok ápolásának fontosságát.
A HMDK sokat tett azért, hogy megindulhasson a békés reintegráció után a magyar oktatás, és kezdeményezése, lobbizása, utánajárása nélkül nem jöhetett volna létre az eszéki magyar iskolaközpont. Hatható közbenjárásával kezdődik meg hamarosan a laskói iskola új tornacsarnokának az építése is.
Segítették magyar közösségünk megújulását
- Szinte nincs is olyan magyar település, ahol ne segítettük volna magyar közösségünket, magyar közösségünk megújulását a békés reintegrációt követően. Csak néhány beruházást említenék: Újbezdántól Szentlászóig a mi közbenjárásunkkal, támogatásunkkal megújultak, használhatókká váltak a kultúrotthonok. Fontosnak tartottuk más közösségi tevékenységek támogatását is, például a focicsapatokét, különböző klubokét, a pénzekből dolgozni, építeni, felújítani tudtak. De a vadásztársaságok, tűzoltó-egyesületek is számíthattak támogatásunkra – sorolja Jankovics Róbert.
Mint mondta, ezek a közösségek nemcsak azt érdemlik, hogy megmaradjanak, ápolják az elődök hagyományait, hanem azt is, hogy újabb értékeket teremtsenek. Ezekben segíti folyamatosan őket a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége.
- Az külön öröm számomra, hogy felsorolni is nehéz, mennyi támogatásra érdemes rendezvényt szerveznek, valósítanak meg egyesületeink. Ezért erőteljesebben figyelünk azokra a rendezvényekre, amelyekről úgy gondoljuk, hogy szórakoztatva, de építik a közösséget. Ha elképzeléseinket nem is sikerült minden esetben teljes mértékben megvalósítani, elért eredményeink, amelyeket magyar közösségünk Horvátország függetlenségének kivívása után elért, tiszteletet érdemelnek, maradandóak és egyediek – mondja az ügyvezető elnök.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA