A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Cultura Subcarpathica
Az erdélyi fejedelem emlékére szólt a tárogató – III. Bethlen-nap Huszton
Külhoni civil szervezetek - 2015. október 23., péntek 10:25

Harmadszor rendezett Bethlen-napot a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet október 18-án Huszton, a helytörténeti múzeum előtti téren.
A Bethlen-nap célja, hogy a szórványmagyarság jeles eseményévé avanzsáljon, illetve hatásos eszköze legyen a népek közötti jó viszony elmélyítésének, s ahol a huszti és a felső-Tisza-vidéki magyarság megmutathatja a többségi és más kisebbségi lakosoknak saját kulturális hagyományait, zenéit, sajátosságait. Ezek a célkitűzések töretlenül haladnak előre, hisz az alkalom évről évre egyre több helyi, ukrán anyanyelvű lakost vonzott ki a helyszínre.
A rendezvényt Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója, a rendezvény háziasszonya nyitotta meg. A helyi szervezők nevében Ljaskó Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmányi tagja köszöntötte a jelenlévőket.
 „Kevesen tudják, hogy szinte nincs olyan magyar ember a világon, aki nem ismerné a kárpátaljai Huszt városát Kölcsey versének köszönhetően” – mondta Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az Ukrán Legfelsőbb Tanács tagja. Szerinte a vers és Bethlen Gábor szellemisége megtanít minket arra, hogy minden körülmények között hatni, alkotni kell ahhoz, hogy fényre derüljön a haza. Közös erővel kell tenni annak felvirágoztatásért.
Felszólalt még Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Volodimir Kascsuk, Huszt polgármestere, valamint Szalipszki Endre, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja. Ezután Józan Lajos református lelkész mondott áldást, majd kezdetét vette a környékbeli népzenei együttesek bemutatkozása. Felléptek a Huszti Magyar Tannyelvű Általános Iskola tanulói, a viski Szivárvány hagyományőrző tánccsoport, az aknaszlatinai Sóvirág néptánccsoport, a Técsői Hollósy Simon Középiskola Nereszen tánccsoportja. Továbbá színpadra léptek a Tiszaújhelyi Gyermekművészeti Zeneiskola és a Rákóczi-főiskola növendékei. A programot a péterfalvai Kokas Banda fergeteges koncerttel és táncházzal zárta.
A kulturális programok mellett bor- és mézkóstolás, magyaros ételek és italok, kézműves foglalkozások, arcfestés várta a fesztiválra érkezőket.
A III. Bethlen-nap a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Huszti Alapszervezete, valamint a huszti református és római katolikus egyházközség társszervezésében valósult meg. Pallagi Marianna

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA