A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Cseke Attila: a nagyváradi Igazságügyi Palota bejáratánál magyar nyelvű felirat is szerepeljen, ahogyan azt a törvény is előírja
MÁÉRT - 2016. február 11., csütörtök 11:25

„Alkotmányos joga a Bihar és Szatmár megyében élő magyaroknak az, hogy az újonnan restaurált nagyváradi Igazságügyi Palota bejáratánál az épületben működő igazságügyi hatóságok neveinek felirata ne csak román, hanem magyar nyelven is szerepeljen. Ugyanakkor az ingatlan építésének történetét is fel kell tüntetni magyarul. A törvényes folyamatok betartásáról hivatalos parlamenti kérdésben érdeklődtem az igazságügyi minisztertől” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei képviselője, hangsúlyozva azt az alkotmányos előírást, amely értelmében anyanyelven fordulhatnak az igazságügyi hatóságokhoz a kisebbségben élő közösségek tagjai. A képviselő rámutatott arra is, hogy Nagyváradon a legutóbbi népszámlálási adatok értelmében 23,07 százalékban élnek magyarok, Bihar megye esetében ez az arány 24,02%, míg Szatmár megyében, amelyre a területileg illetékes ítélőtábla ugyancsak a nagyváradi, a magyar közösség lakosságaránya 34,70%.
Cseke Attila kérdésében felhívta az igazságügyi miniszter figyelmét az épület műemlék-jellegére is: „egy európai értékrendszert követő Nagyváradon és Romániában, tekintettel arra, hogy a korszerűsített épületnek műemlék-jellege van, indokoltnak tartom, hogy nemcsak románul és magyarul, hanem legalább egy gyakran használt idegen nyelven, angolul is ajánlott feliratozni az épület történetét. A kérdésben arról érdeklődőm, hogy milyen intézkedések keretén belül fogja gyakorlatba ültetni a minisztérium ezen jogokat, amelyeket az alkotmány előír.”
A korszerűsített, XIX. század végén, eklektikus stílusban épített nagyváradi Igazságügyi Palota modern és civilizált munkateret biztosít majd az igazságügyi hatóságoknak, ahol minden lehetőség adott lesz arra, hogy kedvező körülmények között fejtsék ki tevékenységüket. A felújításra a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (Világbank intézménye) és Románia között kötött megállapodási egyezmény értelmében kerülhetett sor.
 
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA