A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: elképzelhetetlen, hogy a betegellátás mellé megaláztatás, diszkrimináció járjon a romániai egészségügyben!
MÁÉRT - 2016. február 19., péntek 13:08

„Elképzelhetetlen az, hogy valaki nemzeti hovatartozása, nyelvtudása ürügy legyen megalázására, hogy diszkrimináció járjon az orvosi ellátás mellé” – jelentette ki Kovács Péter ügyvezető elnök, és hozzátette: az RMDSZ panaszt tett a balesetet szenvedett olaszteleki lány ügyében, akit a kolozsvári gyermekgyógyászaton aláztak meg azért, mert nem beszélhetett anyanyelvén a kórház személyzetével, hiányos román nyelvtudása miatt sértően bántak vele. A diszkrimináció-ellenes tanácshoz eljuttatott beadványában az RMDSZ arra hivatkozott, hogy a bajban lévő lány nyelvi jogai súlyosan sérültek.
Minden egyes ilyen esetben jelezni kell az illetékes hatóságnál a jogsérelmet, hiszen ezekért jogorvoslatot is lehet kérni, nem sérthetik meg ilyen módon naponta a magyarok személyi jogait Romániában – tette hozzá az ügyvezető elnök. .„Az alapvető emberség azt követelte volna meg, hogy az egészségügyi személyzet a páciens gyógyításával foglalkozzon, és ne a nyelvtudását kérje rajta számon, sértegesse különböző ürügyekkel” – tette hozzá az RMDSZ ügyvezető elnöke.
A Szövetség által az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz eljuttatott panaszbeadványban az áll, hogy diszkrimináció miatt a beteg jogai sérültek, a bizonyítékok ügyében pedig szervezet a kislány családjával is felvette a kapcsolatot, részleteket kért az ügyről.
Kovács Péter szerint a nyelvi jogokat biztosítani kell az egészségügyben, hiszen a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, nyelvüket beszélő személyzetnek. Az ügyvezető elnök arra is emlékeztetett: az RMDSZ parlamenti frakciója a hét elején fogadta el idei törvénykezési prioritásait. Ezek között szerepel az is, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést kell biztosítani a magyar embereknek. Ennek érdekében az RMDSZ törvényhozói jogszabály-kezdeményezést nyújtanak be még ebben az ülésszakban.„Szorgalmazzuk, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek száma eléri a 20 %-ot, a kórházakban, rendelőkben kötelező jelleggel alkalmazni kelljen az ő nyelvükön beszélő alkalmazottat” – hangsúlyozta Kovács Péter, és azt is elmondta: a tervezet elkészült, az RMDSZ képviselői és szenátorai azon lesznek, hogy a parlament napirendjére tűzze és elfogadja. „Civilizált országban elképzelhetetlen az, hogy valaki betegségében hátrányt szenvedjen amiatt, hogy nem tud az anyanyelvén kommunikálni az orvossal vagy a nővérrel” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA