A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Polgári Párt
A március 15-i ünnep alkalmával a Nyergestetőn rótta le kegyeletét Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke
MÁÉRT - 2016. március 16., szerda 09:07

A Nyergestető évről-évre a március 15-i megemlékezések kiemelt helyszíne. Itt vívott hősies küzdelmet az orosz–osztrák túlerőben levő csapatokkal szemben 1849. nyarán Tuzson János őrnagy két zászlóalj gyalogossal és alig nyolc ágyúval. Az ünnepséget a hagyományokhoz híven Csíkkozmás község polgármestere nyitotta meg. Bodó Dávid arra kérte a közösség mai vezetőit, álljanak ki azokért, akiket a hatalom meghurcolt magyarságukért. Az 1848–49-es emlékműnél mondott ünnepi beszédében Biró Zsolt pártelnök úgy fogalmazott: sajnos ma olyan időket élünk, amikor párhuzamot húzhatunk a császári önkény és a mai bukaresti elnyomók folytatta politika között. Korodi Attila RMDSZ-es képviselő kifejtette: 1848. március idusán azért sikerült korszakalkotót véghezvinni, mert az emberekben volt merészség, összefogtak és mindenki egyért küzdött. „Ebben kell példát venni róluk. Nekem is, a kollégáimnak is, önöknek is". Hargita megye tanácsának részéről Borboly Csaba elnök mondott beszédet, Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét pedig Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul tolmácsolta. Az egyházi áldás után rövid művészi műsor következett, végül elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az MPP nevében Biró Zsolt elnök és Salamon Zoltán Hargita megyei elnök koszorúzott. 

A továbbiakban Biró Zsolt elnök beszédét olvashatják.

Tisztelt ünneplők!  
Ma az 1848-as-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára emlékezünk. Március 15-e olyan nap, amikor évről évre összegyűlünk, mi magyarok, hogy emlékezzünk őseink helytállására. Ilyenkor tisztelegünk a hősök előtt, de egyben erőt is merítünk példájukból. Erőt és kitartást, ami ma igencsak elkel mifelénk ma, amikor olyan időket élünk, amikor bátran vonhatunk párhuzamot a császári önkény és a mai elnyomóink által bevetett módszerek és eszközök között. Elnyomókról beszéltem, és rögtön hozzá is teszem, megállja a helyét a kifejezés, hiszen ma is ugyanazt kiálthatjuk, amit közel 170 esztendeje a pesti utcán kiáltottak, majd országszerte és Erdélyben.  Szabadság, Egyenlőség és Testvériség. E hármas jelszó igencsak célba talál ma is, amikor másodrendű állampolgárokként kezelnek bennünket szülőföldünkön. Ma is megpróbálnak megfélemlíteni egy egész közösséget, ellehetetlenítik a közéleti szerepet vállaló vezetőiket, mindazokat, akik szót emelnek a közösségünket ért sérelmek kapcsán, szóvá teszik a jogtiprást. Tudjuk, megalázás és meghurcoltatás az osztályrészük. Ma már mindenki számára világos, hogy a legnagyobb veszély, ami fenyeget az, az alkotmányosság és a törvényesség jegyében zajló politikai lejárató kampány. Nemzetbiztonsági kockázatot kiáltanak és kollektíven megbélyegeznek egy egész közösséget. Ez nem egyszerű sértés, ez olyan időket idéz, aminek emlékét is felejtené, ha tehetné egy egész világ.
Nehéz időket élünk, olyan időket, amikor nap, mint nap ki kell anyanyelvünkért és szimbólumainkért, mert, ha ezt is elveszik, akkor rövid idő kérdése, hogy mikor megy végig rajtunk végérvényesen az asszimiláció úthengere.
Ezt nem szabad megengednünk kedves barátaim!
Látjuk, a szabadságot megpróbálják korlátok közé szorítani, és ha valaki nem veszi a jelzést, az akár a személyes szabadságát is kockáztatja.
Egyenlőség és testvériség? Mind olyan szavak, fogalmak, amelyek ma tartalom nélkül visszhangzanak. A feltett kérdés kapcsán fontos leszögeznünk, hogy, amennyiben Románia minden állampolgárának közös otthona, akkor nem lehet kettős mércével mérni, és minden állampolgárának hasonló bánásmód jár. 1918-ban teljes jogegyenlőséget ígértek, és autonómiát! Ezt kell szavatolnia Románia alaptörvényének a huszonegyedik században, ezt kérjük tehát 2016. március 15-én!
Teljes jogegyelőséget, azaz szabadságot.
Éljen a magyar szabadság, éljen a magyar!

Biró Zsolt,
a Magyar Polgári Párt elnöke

Nyergestető, 2016. március 15.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA