A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Moldovai problémák terítéken Brüsszelben
MÁÉRT - 2016. március 16., szerda 13:17

Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) tegnapi ülésén Pavel Filip moldovai miniszterelnökkel folytattak eszmecserét a képviselők.
A Moldovai Köztársaság a társulási szerződés tavalyi aláírása óta komoly visszaesést mutat az európai csatlakozás terén. A Nemzeti Bank körül kirobbant korrupciós botrány szinte teljesen ellehetetlenítette a vezető politikai osztályt.  Az ország tartós belpolitikai válságot él át. Az orosz–ukrán háború szomszédságában és árnyékában Moldova – hathatós román támogatással – Európa irányába keresi a kiutat. A recsegő-ropogó Keleti Partnerség keretében az Unió ugyan készséggel sietne segítségére – az integráció feltételeképpen azonban komoly elvárásokat támaszt vele szemben.
Felszólalásában Cristian Preda néppárti képviselő az orosz befolyás alatt álló moldovai oligarchákat ostorozta. Victor Bo?tinaru szocialista képviselő szerint az Oroszország által folytatott ún. hibrid háború az ország biztonságát veszélyezteti. Norica Nicolai „az utolsó esély” kormányfőjeként szólította fel Pavel Filipet a társadalmon elhatalmasodott korrupció leküzdésére és a demokratikus reformok folytatására.
Tőkés László képviselő az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőjeként a romániai magyarság szolidaritásáról biztosította a moldovai kormányfőt. A román unionisták szellemében a román–moldovai összefogás erősítését szorgalmazta az európai csatlakozás folyamatának felgyorsítása végett. Ennek kapcsán a román és a moldovai identitás viszonyának kérdését feszegette. A szerbek nem ismerik el a vlach közösség román voltát, s ehhez hasonlóan az az érzésünk, hogy az oroszok s az ország lakosságának egy jelentős része is megkérdőjelezi a moldovaiak románságát – mondotta képviselőnk. Az emberi jogok viszonylatában végül a gagauz közösség jogairól érdeklődött, rámutatva, hogy az erdélyi magyarok számára követendő példának és mintának számít a gagauz autonómia.
Válaszában Pavel Filip miniszterelnök őszinte sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a moldovai politikai vezetők és pártok mind saját állampolgáraiknak, mind nemzetközi partnereiknek mélységes csalódást és kiábrándulást okoztak. Kormánya legfőbb céljának a bizalom helyreállítását nevezte. Az oligarchizálódás feltartóztatása, illetve a politika függetlenségének a biztosítása végett egy demokratikus pártfinanszírozási rendszer bevezetését ígérte. A Nemzeti Bank és a bankrendszer folyamatban lévő átvilágítása és újjászervezése, valamint a Nemzetközi Valutaalappal küszöbön álló megegyezés a korrupció letörését és az ország pénzügyi-gazdasági helyzetének megszilárdítását célozza – jelentette ki a kormányfő.
Transznisztria kérdésében a kis lépések politikájának és a befagyott tárgyalások újrakezdésének az eredményességét helyezte kilátásba. Gagauzia ügyében arról tájékoztatott, hogy legutóbbi helyszíni megbeszéléseik nyomán egy állandó bizottságot hoztak létre, mely a problémák azonosítása nyomán akciótervet dolgoz ki azok megoldására.
Politikánk gyümölcseiről ítéljenek meg bennünket – kérte Pavel Filip, reményét fejezve ki ugyanakkor az Európai Unióval való konstruktív együttműködésre és az Európai Parlament további támogatására nézve.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA