A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Antal Árpád és Arros Orsolya Székelyudvarhelyen tartottak sajtótájékoztatót
MÁÉRT - 2016. május 11., szerda 17:21

Egy város névjegyét a központja, a főtér jelenti, mondta Antal Árpád Székelyudvarhely főterén az Arros Orsolyával közösen megszervezett sajtótájékoztatón. Az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje amellett, hogy röviden összegezte terveit, célkitűzéseit, hangsúlyosan az új városközpont tervével kapcsolatos eddigi tapasztalatokat ismertette – a fiatal székelyföldi építészekkel megálmodott virtuális téralkotás két hete megtekinthető, véleményezhető a közösségi hálón.
Elmondta, rengeteg hozzászólást, véleményt, megosztást eredményezett a látványterv, több ezer emberhez eljutott, pozitív és negatív reakciók is érkeztek. Fontos, hogy ha egy jelölt az emberek bizalmát, szavazatát kéri, tudjon konkrét terveket megmutatni, mondta Arros Orsolya. Miután februárban bemutatta választási programját, számos lakónegyedbe látogatott el, konzultált szakemberekkel. Sürgősen megoldásra vár a város infrastrukturális fejlesztése, a közbiztonság javítása, esély biztosítása a fiatalok számára, az autós és gyalogos közlekedés könnyítése. A központot, a város büszkeségét visszaadná a város lakóinak, több zöldterületet hozna létre és alkalmassá tenné rendezvények megszervezésére is. Az új városközpont újratervezésekor együttműködésre törekednek szakemberekkel, szakmai szervezetekkel, Hargita Megye Tanácsával, vagy éppen más városokkal.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere éppen az új városközpont tervének közvitára való bocsátása okán volt jelen a sajtótájékoztatón. Mint mondta, egy ilyen terv elfogadtatása a városlakókkal nem egyszerű feladat. Nagy bátorság kell egy ilyen terv kivitelezéséhez, hiszen elmondása szerint egy évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön, a főtér újragondolásának és bemutatásának idején a városlakók részéről a fogadtatás zömmel negatív volt, egy népszavazás a terv kapcsán biztos bukást hozott volna. Mára viszont a hozzáállás megváltozott, az emberek magukénak érzik a központot, belakták, közösségi hellyé nőtte ki magát. Korábban, akárcsak Udvarhelyen, a sepsiszentgyörgyi központban parkoló autókat lehetett látni, azóta a teraszok, kávézók létrejöttével a turizmus is fellendült, megtelt élettel a tér, részletezte a polgármester. Mint mondta, örömmel tesz eleget Arros Orsolya RMDSZ-es polgármesterjelölt meghívásának, és azért vesz részt a közvitán, hogy az udvarhelyieknek elmondhassa a tapasztalatait, fotókon keresztül megmutathassa a sepsiszentgyörgyi városközpont átalakulásának momentumait.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA