A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Élhető Partiumért dolgozunk! – nagyváradi kampányindítón mutatkoztak be az RMDSZ Bihar megyei jelöltjei
MÁÉRT - 2016. május 12., csütörtök 12:35

„Többen és többet akarunk tenni, jobb munkát akarunk végezni az önkormányzatokban. 2016-ban az RMDSZ jelöltjei szolgálatra jelentkeznek: szolgálni akarják az erdélyi magyar embereket, a Partiumot, azokat a helyi közösségeket, akik megbíznak a mi jelöltjeinkben. Ha valaki végigmegy az Érmelléken, vagy a megye más, RMDSZ-es polgármester, alpolgármester által igazgatott településen, biztosan látja azokat a változásokat, amelyek az elmúlt évek munkájának az eredményei. Ez azért volt lehetséges, mert a mi csapatunk mögött ott állt a magyar közösség elsöprő többsége” – hangsúlyozta Kovács Péter ügyvezető elnök az RMDSZ Bihar megyei szervezetének nagyváradi kampányindítóján május 11én, majd hozzátette: lehet „tiszta kalappal” kampányolni, de az eredmények az RMDSZ-t igazolják.
„Lehet sorozatos mocskolódó közlemények hátszelében vitorlázni, de amikor nagy a vihar, akkor úgy is a mi csapatunk – Szabó Ödön és kollégái, Biró Rozália, Cseke Attila, Pásztor Sándor, Huszár István, Nyakó József, Pocsaly Zoltán, Török László, Béres Csaba és még nagyon sokan mások – segít az embereken, az a csapat, amely már sokszor bizonyított” – fogalmazott.
Felszólalásában elmondta, a Bihar megyében használt választási jelszavuk jól körülírja azt, amiben az RMDSZ ereje rejlik: a magyar összefogásban, hiszen összefogás történt a történelmi magyar egyházakkal, reformátusokkal és katolikusokkal egyaránt, fiatalokkal, pedagógusokkal, a nőszervezettel, a szórvánnyal, a civil szférával, sportolókkal, és az MPP-vel is. ,,Egyszóval: mindenkivel összefogtunk, aki tényleg tesz a közösségünkért, akit a munkája ajánl, és nem a nyílt levelei, akit közvetlenül ismernek az emberek, és nem csupán a hírét hallották. Meg fogjuk szerezni a célul kitűzött 50 ezer szavazatot, lesz alpolgármesterünk Nagyváradon, és alelnökünk a megyei tanácsban, megerősítjük a városi és megyei frakciónkat, lesz 25 magyar polgármester Bihar megyében. Sikerülni fog, mert szeretjük a Partiumot, Bihart, élhető és szerethető településekért dolgozunk”- vélekedett az ügyvezető elnök.
Az RMDSZ kampányindítóján Szabó Ödön, a Szövetség bihari ügyvezető elnöke kiemelte: nagy előrelépés történt Biharban, mert a magyar összefogással, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt megyei együttműködésével egy új irányban indulhatott el a kampány és a magyarság érdekeinek képviselete és érvényesítése. Az, aki végigment az elmúlt években az Érmelléken, s végigjárta a falvainkat, látta a változást – kezdte beszédét Szabó Ödön, aki számos olyan, az RMDSZ-hez köthető eredményt említett az elmúlt évekből, amelyeknek az elérése nehéz munka volt, ilyen például a Nagyváradot Szatmárnémetivel összekötő főút rendbetétele is. „Ma, kedves barátaim, amikor mennek hazafelé akár Érkörtvélyesre vagy másfelé, kell szégyellnünk azt, amit elvégeztünk? Szégyelljék azok, akik a Belényesi-medencéért feleltek! A bihari románság bölcsőjébe nem lehet eljutni ma jó úton, nem az Érmellékre” – hangsúlyozta Szabó Ödön, aki hozzátette: „El kell mondani a magyaroknak, hogy van mit veszíteni. Bihar megyében megnyertünk mindent, ami megnyerhető, most már arra kell vigyáznunk, hogy ne veszítsük el, amit korábban sikerült elérnünk.”
Huszár István, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje bemutatta tanácsosi csapatát, melyet új, de a váradi közösségi és szakmai életben közismert személyiségek alkotnak. Huszár István ugyanakkor elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy a mi szervezetünk az, amelyik felvállalta a családok problémáit. Egyik román politikai párttól sem hallottuk még, hogy hangsúlyt fektettek volna a családokra. Négygyermekes apaként mondom, egy stabil társadalmat csak a magukat biztonságban érző családokra lehet építeni. Egy stabil társadalomra lehet jövőt építeni, és higgyék el, együtt ez sikerülhet nekünk, ezért dolgozunk.”
Helmeczi Tibor, az MPP Bihar megyei elnöke a kampányindítón azt mondta: „Sok mindenben nem értünk egyet az RMDSZ-szel, viszont van egy közös célunk, a magyarság képviselete.” Az MPP-elnök elmondta, éppen ezért nem indítottak megyei tanácsosi listát, hanem összefogtak az RMDSZ-szel azért, hogy a közösség megyei önkormányzati erejét megerősítsék
Pásztor Sándor, az RMDSZ Bihar megyei tanácselnökjelöltje szintén bemutatta az összefogás listájára felkerült jelölteket, majd elmondta: „Ez a Bihar megyei magyar válogatott. Olyan szakemberek vannak mellettem, akikkel nem fogunk szégyent vallani a következő mandátumban. Szükségünk volt arra, hogy összefogjunk, mert az MPP-vel közösen megillet bennünket még egy hely. Megadjuk most ennek a lehetőségét, azt az alkalmat, hogy a bihari magyarok érezzék, közösen el tudjuk ezt érni.” Biró Rozália Bihar megyei szenátor azt mondta, az RMDSZ újabb négyévnyi munkával gyarapítaná a Szövetség történetét: „Meggyőződésem, úgy kell hozzálátni ehhez a fejezethez, hogy büszkék legyünk arra, ami az elmúlt 26 évben történt, hogy köszönetet mondjunk és hálával tartozzunk mindazoknak, akik tették a dolgukat reggeltől estig ott, ahol a helyük volt, azért, hogy ez a magyar közösség éljen és erősödjön.” A szenátor hangsúlyozta: bátrak azok a jelöltek, akik kiállnak az emberek elé és felvállalják a közösség szolgálatát, mert olyan időket élünk, amikor bármikor megtámadhatják, megvádolhatják őket ártatlanságuk ellenére is.
 „Ez az RMDSZ-csapat nyerni akar. Nem magáért, nem az egyénekért, akik az RMDSZ-t képviselik, hanem azért a közösségért, amelyért a Bihar megyei RMDSZ dolgozik huszonhat éve. Nyernünk kell, mert mindig kell egy csapat, amely kiáll azokért a jogokért, amelyek megilletik a magyar közösséget” – mondta Cseke Attila.
A kampányindítón megköszönték azoknak a vezetőknek a munkáját is, akik idéntől nem vállalnak újabb mandátumot. Oklevéllel ismerték el Létai Zoltán élesdi alpolgármester, Rézik László köröstarjáni alpolgármester és Vitályos Barna hegyközcsatári polgármester eddigi munkáját. A szövetség új polgármesterjelöltjei közül Kosztandi Mihály (Vámosláz – Chi?laz– község, Micske) és Zatykó Jácint (Szentjobb) szólt az egybegyűltekhez, majd a városi polgármesterjelöltek közül Török László (Nagyszalonta), a községi polgármesterjelöltek közül pedig Bátori Géza (Bors) biztatta társait.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA