A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Horváth Anna: öt tanácsos helyett akár hét is képviselheti a magyar közösséget Kolozsváron
MÁÉRT - 2016. május 24., kedd 11:14

Arros Orsolya, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje volt a fiatalok vendége május 23-án, hétfőn este a kolozsvári kampányirodában, a Matyi-téren. A székelyudvarhelyi egyetemistákkal folytatott beszélgetésen jelen volt Horváth Anna kolozsvári polgármesterjelölt is. Az RMDSZ politikusai a június 5-i helyhatósági választások tétjét fogalmazták meg, hangsúlyozva, hogy az erős önkormányzati képviselet a teljes erdélyi magyarság érdeke. „Kolozsváron akkor tudjuk a magyarságot megillető erővel képviselni érdekeinket, ha június 5-én mindenki, aki ezelőtt négy évvel szavazott, visz magával még egy ismerőst, családtagot. Terveink, törekvéseink minden kolozsvári magyar emberről szólnak, megvalósításukhoz minden kolozsvári magyar ember támogatására szükségünk van. Ha ez megvalósul, nem öt vagy hat tanácsos képviselheti a magyar közösséget az elkövetkező időszakban, hanem akár hét is” – mondta el Horváth Anna.
Arros Orsolya a székelyudvarhelyi egyetemisták számára mutatta be terveit, elképzeléseit, válaszolt kérdéseikre.
Kedden a Száz Domokos Református Szakképzőbe kísérte el Horváth Anna a székelyudvarhelyi jelöltet. Kovács Tiborral, a szakiskola vezetőjével közösen ismertették az önálló magyar nyelvű szakiskola létrejöttének körülményeit, valamint bemutatták, hogyan valósult meg Kolozsváron a duális szakképzés. „Kolozsváron a magyar nyelvű szakoktatás kérdése régóta függőben lévő probléma volt, amelynek megoldásához hosszas egyeztetési és partnerkeresési folyamat vezetett, amiben végül 2013-ban sikerült áttörést elérnünk. Az Erdélyi Református Egyházkerülettel közösen, a magyar kormány támogatásával létrehoztuk az önálló magyar nyelvű Szász Domokos Református Szakiskolát, ahol asztalos, villanyszerelői, víz- és gázszerelői, elektronikus műszerészeti, fodrász-manikűr és szakács szakmát tanulhatnak a diákok. Mivel a minőségi szakoktatás biztos megélhetést jelent, folytatnunk kell a szakoktatással szembeni előítéletek lebontását, a minőségi magyar szakoktatás kibővítését.  A megbecsült, biztos megélhetést nyújtó szakmákkal fiataljaink itthon maradását segítjük" – mondta el Horváth Anna kolozsvári polgármesterjelölt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA