A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Fontos a jó magyar-magyar kapcsolat – Erdély legerősebb politikai ereje a helyhatósági választások után az RMDSZ lett
MÁÉRT - 2016. június 25., szombat 11:25

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnökeként tartott előadást Magyar-magyar kapcsolatok önkormányzati szinten és az Európai Unióban címmel a Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozóján Gödöllőn.
„Folytassuk a közös munkát, a projektek megvalósítását, a tapasztalatcserét EU-s szinten is, a tematikus évek szervezését, a fiatal vállalkozók támogatását, a szakképzés fellendítése érdekében kezdett tevékenységeket. Segíthetünk egymásnak például a turisztikai látványosságok kölcsönös népszerűsítésével, Magyarország bemutatkozhatna az erdélyi és román turisztikai piacokon. Befektetők vonzásában is szükség van az együttműködésre, ezer euró felett is érdemes üzleteket közvetíteni testvértelepülések és testvérmegyék között. Fontos a jó magyar-magyar kapcsolat, javaslom: biztassuk, segítsük egymást, és a továbbiakban is valósítsunk meg minél több közös projektet” – mondta el a megyeelnök.
Borboly Csaba a találkozón a határon túli és az anyaországi magyarok együttműködéséről beszélt, valamint megyei tanács elnökeként részletezte, hogy ez milyen formában valósul meg Hargita Megye Tanácsánál. A megyei tanácsnak a magyarországi testvérmegyékkel közösen számos programot sikerült kiviteleznie, köztük az egészségügyi szűrővizsgálatok, állampolgársági kérésekben és árvíz esetében önzetlen segítségnyújtás, pályázatok, kulturális-ifjúsági-sport együttműködések, gazdaságfejlesztés, nemzetközi események szervezése, mint például a Márton Áron Emlékév.
Bemutatójában kitért a romániai önkormányzati választások adataira, felhívta a figyelmet arra, hogy csökkent a részvétel a választásokon, négy évvel korábban a lakosság 56,39 százaléka vett részt a választásokon, idén pedig 48,27 százaléka. Az eredmények alapján az RMDSZ a 4. helyen végzett, valamint várhatóan öt megyében is ennek a Szövetségnek a tagja tölti be a megyei tanácselnöki tisztséget, így Kovászna, Maros, Hargita, Szatmár és várhatóan Bihar megyében is, illetve több erdélyi megyében elnökhelyettesi tisztséget kapott vagy kapni fog az RMDSZ (Brassó, Szilágy, Kolozs), ami azt jelenti, hogy az erdélyi megyékben a legerősebb és megkerülhetetlen politikai erő lett az RMDSZ. Hozzátette: ez egy jó kiindulópont, hogy nem egypólusú a romániai politikai rendszer hanem kiegyensúlyozottan kétpólusúvá vált, ez pedig erőt és kihívást ad ahhoz, hogy ősszel meghatározó erő maradjon az RMDSZ. Kárpát-medencei érdek is, hogy a romániai stabilitásnak alapja és megkerülhetetlen tényezője az RMDSZ legyen és ezen mindenkinek érdemes dolgozni.
Továbbá a megyeelnök a találkozón ismertetett a megyei tanács által folytatott projektek, rendezvények közül néhányat, amelyek révén igyekeznek minél többet tenni a közösségért. Beszélt a székely termékekről, a Kisfalu keretprogramról, valamint a napjainkban aktuális székely zászló-ügyről és a községháza feliratok problémájáról Ezenkívül kifejtette, a megyei tanács számára prioritás a szakképzés fellendítése és a fiatalok itthon tartása. Ezek érdekében az utóbbi időszakban számos előrelépés történt Hargita megyében. Együttműködési egyezményt írt alá Hargita Megye Tanácsa vállalkozókkal, iskolaigazgatókkal, a város önkormányzatával, felmérték, hogy milyen szakmunkásokra van szükség és a vállalkozói szféra igényeihez mérten ősztől számos új szak indul a szakiskolákban, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnek a továbbiakban a pályaorientációs tevékenységekre. A fiatalok itthon maradása érdekében újabb orvos lakások építése van folyamatban, lépésenként igyekeznek biztosítani a fiatal orvosok számára a feltételeket, hogy itthon gyakorolják tudásukat külföld helyett. 
Borboly Csaba arról is beszélt, mit tesznek annak érdekében, hogy befektetőket vonzanak a megyébe, azaz partnerkapcsolatokat alakítanak ki, közös pályázatokon vesznek részt a magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökségekkel, szeretnének eljuttatni Hargita megyei befektetési lehetőségeket a különböző célországokba, kölcsönösen népszerűsítik a magyarországiakkal a befektetési lehetőségeket.
Továbbá a megyeelnök a témával kapcsolatos Régiók Bizottságában történő tevékenységeiről is beszámolt. Javasolta, hogy kölcsönösen népszerűsítsék egymás turisztikai lehetőségeit, vegyenek részt egymás rendezvényein. Hargita megye nemrég bemutatkozott a Budapesten szervezett Székely Fesztiválon, Csíkszeredában pedig kiállításon mutatták be Pest megye értékeit. A megyeelnök javasolta, hogy maradjon prioritás autópálya és légi megközelítés létrehozása, valamint, hogy a feladatok megoldásába vonják be az egyházi személyeket is. Kérte, hogy folytassák a közös munkát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA