A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Biró Rozália: közösségünk elismeréseként több nő tölt be döntéshozói szerepkört az önkormányzatokban!
MÁÉRT - 2016. június 26., vasárnap 06:13

Június 25-én, szombaton került sor az RMDSZ Nőszervezetének III. Kiértékelő Küldöttgyűlésére Kolozsváron, amelyen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, a szervezet országos elnöksége, valamint a 15 megyei/területi nőszervezet képviselője. A találkozón az önkormányzati választási eredmények kiértékelése, valamint az elkövetkező időszak megtervezése kapott helyet.
Eredményesnek tartja Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ Nőszervezetének részvételét az idei önkormányzati választásokon, figyelembe véve elsősorban azt, hogy az első ízben megméretkező hölgyek a jelöltállítás során akadályokba ütköztek. „Nehéz lebontani úgy általában, és a Szövetségen belül is az előítéleteket. A Nőszervezet első megméretkezése volt a júniusi önkormányzati választás, amelyen azonban jól teljesített, hiszen Brassó megyében megyei tanácselnök-helyettese, Nagyenyeden pedig alpolgármestere van a Nőszervezetnek” – emelt ki néhány példát az RMDSZ elnöke, majd hozzátette, a Szövetség parlamenti frakciójának jelen pillanatban hiányossága az a tény, hogy egyetlen női szenátora van. „Az őszi parlamenti választásokra úgy kell készülnünk, hogy sokkal több nő vállaljon közéleti szerepet. Én a parlamenti frakciónkban a fele-fele arányt tartanám megfelelőnek férfiak és nők között, ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy szakmailag felkészült jelöltekkel induljon ősszel az RMDSZ” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke rövid helyzetértékelőt tartott a választások óta eltelt időszakról, amelyben sorra alakultak meg a helyi és megyei tanácsok. „Nem kötöttünk országos egyezséget egyetlen román politikai párttal sem, hiszen az képtelenség lett volna. A helyi igényeknek megfelelően alakítottuk ki a koalíciókat annak érdekében, hogy az erdélyi magyar emberek biztonságát megőrizzük, mindennapi életüket a lehető legjobb pozíciókból tudjuk javítani. Hargita és Kovászna megyéken túl az RMDSZ politikusai vezetik Maros és Szatmár megyét, és bízom benne, hogy Bihar megyét is a Szövetség felkészült vezetője irányíthatja a következő négy évben” – összegezte Kelemen Hunor kiemelve azt, hogy a vidéki polgármesterek számára mennyire fontos, hogy kivel tudnak tárgyalni, stratégiát és fejlesztési terveket megbeszélni és kidolgozni megyei szinten.
 
„Az RMDSZ Nőszervezete elérkezett a felnőttkor kezdetére, részben azért, mert a szervezeteink hálózatát tovább építettük, szélesítettük, részben pedig olyan partnerségekkel rendelkezünk az országban, a Kárpát-medencében és az Európai Unióban a Néppárton belül, melyek megkövetelik, hogy felnőttként éljük meg a jelent. Továbbá természetesen azért is, mert az önkormányzati eredmények is arra késztetnek, hogy felelősen értékeljük tevékenységünket és fogalmazzuk meg további célkitűzéseinket, amelyek közösségünk erősítését szolgálják” – fogalmazott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke köszöntőbeszédében.
Kiemelte: „a 2016-os önkormányzati választás egy eredményes megmérettetés volt a magyar érdekképviselet számára, hiszen előrelépés történt az önkormányzati tisztségviselők szintjén, azonban a nőszervezet szemszögéből távol áll attól az elvárástól, amelyet megfogalmaztunk, hogy jelentősen növeljük a helyi, megyei döntéshozatalban résztvevő hölgyek számát. Tudomásul kell venni azt, hogy a közösség kissé zárkózottabb a nő vezetők elismerése terén, és ez bizonyos szinten igazolja is a nőszervezet esélyegyenlőségért vívott küzdelmének létjogosultságát. Ugyanakkor az országos és az EU-s folyamatokat nézve tagadhatatlan, hogy a nők részvételének jelentős növekedését lényegesen befolyásolta egy minimális küszöb bevezetése. Véleményem szerint ez az út, amelyet követni kell nemcsak a magyar közösségen és a Szövetségen belül, hanem az országban is ahhoz, hogy egy valós nő érdekképviseletről beszélhessünk.” Az elnök-asszony továbbá elmondta, hogy az önkormányzati választások következtetéseinek levonása után olyan célokat szeretnének megfogalmazni, amelyek jóval hangsúlyosabb parlamenti képviseletet biztosít a nőknek ahhoz képest, ami jelenleg van az RMDSZ-en belül.
A küldöttgyűlés folytatásában a megyei kiértékelések kerültek sorra, majd Csóti Emese, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke a következő időszakra tervezett tevékenységekről számolt be, amelyek között helyet kap a már ismert és sikeres rendezvények újraindítása ősztől, mint a Sikeres Nők Iskolája, továbbá új programok szervezése is, amelyek az önkormányzatokban dolgozó nők munkáját hivatottak segíteni.
Hegedüs Csilla alelnök a parlamenti választásokra való felkészülés fontosságáról, illetve annak menetrendjéről tájékoztatta a jelenlevő hölgyeket, míg Horváth Anna, Marina Ida és Lőrincz Csilla alelnökök az önkormányzati választásokon szerzett tapasztalatokról számoltak be.
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA