A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Tőkés Józsefnek állítottak szobrot a 650 éves Málnásfürdőn
MÁÉRT - 2016. július 26., kedd 19:41

Első okleveles településként való említésének 650. évfordulóját gazdag műsorral ünnepelte július 23-án a háromszéki Málnás. Szobrot állítottak a falu egykori iskolaépítő református lelkészének, a Sepsi Református Egyházmegye korabeli esperesének, Tőkés László püspök nagyapjának.
Alkalmat jelentett az ünnepre az is, hogy 160 évvel ezelőtt szentelték fel a gyülekezet templomát, és kerek 100 évvel ezelőtt itt született dr. Tőkés István teológiai tanár, püspökhelyettes. A szombati szoboravatáson és a vasárnapi ünnepi istentiszteleten jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés József (1884–1951) unokája, István fia.
Négyes emlékezésre gyűlt össze a falu szombaton: a zsúfolásig telt kultúrotthonban Szotyori Angéla polgármester nyitotta meg a kétnapos ünnepet. Székely sors című zenés történelmi, irodalmi összeállítással léptek fel a Tőkés József nevét viselő iskola tanulói. Az előadást, valamint a betanító pedagógusokat (Mihály Emese Ágotát és Lukács Évát) vastapssal jutalmazta a közönség. A helybeli kultúrotthon falait a homoródszentpáli Hátszegi Csaba, a romániai és magyarországi fotóművészek szövetségének tagja művészfotói díszítették. Tőkés Lászlón kívül a kiterjedt Tőkés család számos tagja vett részt a rendezvényeken.
Üdvözlőbeszédet mondott Hebling Zsolt, Málnás Balaton menti testvértelepülése, Alsóörs polgármestere, valamint a barcasági Négyfalu és a szilágysági Sámson önkormányzatának képviselői, ugyanis településeik szintén ebben az évben ünneplik írásos említésük 650. esztendejét.
A Tőkés József által építtetett helybeli református parókia előterébe gyűltek össze szoboravatóra az ünneplők. Balla Barnabás málnási lelkész jeles elődjére emlékezett, akinek szobra jelenünkben is munkára és lelkesedésre sarkall, kitartásra buzdíthatja a ma élőket. Kifejezte meggyőződését, hogy a Málnáson 42 évig szolgáló lelkipásztor, Tőkés József nagytiszteletű esperes szellemi hagyatéka még sokáig élni fog jelenlegi hívei lelkében. Felidézett néhány, az esperes személyéhez kötődő rövid történetet, amelyeket jelenleg még élő egykori tanítványaitól gyűjtött össze.
Tőkés József esperes-lelkész, egyházi író, szótárszerkesztő Tőkés István (1916 –2016) édesapja, Tőkés László (sz. 1952) nagyapja volt. Marosvásárhelyen és Nagyenyeden tanult, a teológiai tanulmányok után a berlini tudományegyetemen hallgatott előadásokat. Segédlelkész volt Kolozsváron, majd haláláig a málnási gyülekezet lelkipásztora. A Sepsi Református Egyházmegye előbb tanügyi előadójává választotta (1910), utóbb (1913) egyházmegyei számvevő, 1938-tól az egyházmegye esperese lett, 1941-től zsinati tag, 1942-től konventi póttag, majd a Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsának rendes tagja. A magyar felsőházban – 1940-ben behívott erdélyi felsőházi tagként – a háromszéki nép jogaiért harcolt. Málnás községben fogyasztási és hitelszövetkezetet alapított, falujában két tanerős iskolát építtetett (1922), hogy a helybeli gyerekek anyanyelvükön sajátíthassák el a tudományt. Szerkesztette az Emlékkönyv a reformáció négyszázados évfordulójára című, Sepsiszentgyörgyön 1918-ban megjelent forrásértékű kötetet. Porai a málnási temetőben nyugszanak, ahová a helyi közösség és a család elhelyezte az emlékezés koszorúit.
Szoboravatás előtt az ünnepségen jelen lévő Gulyás Gergely, a magyar Országgyűlés alelnöke beszédében az egykori lelkész maradandó üzenetét, a ma élő klérus munkájának hasznos és nélkülözhetetlen voltát, a tőkési példamutatás megtartó erejét emelte ki. Tőkés László köszönetét fejezte ki, hogy megörökítették nagyapja arcmását. Úgy emlékezett rá, mint aki – mint sokan mások, akik az akkori Erdélyben maradtak: a költő Szabolcska Mihály temesvári lelkipásztor, Márton Áron katolikus püspök –, hivatástudattal és kitartással végezte a szorongatott magyarság között lelkipásztori, papi feladatát. Köszöntőbeszédet mondott Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, példaértékűnek nevezve az összefogás szükségességét mutató emlékezést, amely valóságos népünneppé nőtte ki magát. Balla tiszteletes a közösség nevében megköszönte a megyei tanács anyagi támogatását, amellyel segítette a szoborbizottság munkáját.
A mellszobor az avatón is jelen lévő Petrovits István sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotása, öntését Sánta Csaba szovátai mester műhe­lyében végezték. Az ünnepségen tiszteletét tette a Málnáson élő id. Szilágyi Zsolt egykori karmester és tenorista, fellépett a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus (vezényelt ifj. Szilágyi Zsolt), a helybeli iskolások furulyacsoportja egyházi énekeket játszott Balla Enikő vezényletével. Avató után a református templomban bemutatták az alkalomra megjelent Málnás című ünnepi kiadványt, melynek öttagú szerzői gárdájából dr. Székely Zsolt régész a vidék múltjáról, Kisgyörgy Zoltán pedig a község hasznosítható kincseiről, jövője javításának szükségességéről értekezett.
Incze Zsolt református esperes áldása, illetve a magyar himnusz eléneklése zárta az avatót, melynek hangulatát alapvetően befolyásolta a Vox Humana színvonalas előadása. A szobor leleplezése után a családtagok megkoszorúzták Tőkés Józsefnek a templomkertben lévő sírját is.
A vasárnapi ökumenikus istentiszteleten Balla Barna lelkipásztor emberi életünk istenes alapokra való helyezésére figyelmeztetett a Szentírás egyik mózesi textusa alapján. A testvérgyülekezetek üdvözletét és áldását a szilágysámsoni, négyfalui és alsóörsi református lelkipásztorok adta át, Gábos Zoltán plébános pedig egy 1868-ban Budapesten nyomtatott Bibliával ajándékozta meg a málnási reformátusokat. Kovács Attila iskolaigazgató a falu múltjáról, jeleseiről és a frissen kiadott ismertető füzetről adott tájékoztatást, társszerzőként is. Az istentisztelet után került sor a Tőkés Istvánról készült dokumentumfilm ősbemutatójára a kultúrházban.
Később tartalmas népünnepéllyel, utcabállal folytatták a málnási falunapot. A nagy évforduló esztendejét egy emlékkővel tették maradandóvá a községháza előterében, készítője Urszuly Sámuel mikóújfalusi kőfaragóművész.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA