A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Polgári Párt
Biró Zsolt: közösségként kell viselkednünk
MÁÉRT - 2016. augusztus 21., vasárnap 12:09

 
Székelyföld egyetlen Szent István királyunkról elnevezett településén vett részt az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeken Biró Zsolt, a Magyar Polgári párt elnöke.

Közösségként kell viselkednünk

A hagyományokhoz híven idén is Makfalva község önkormányzata, illetve Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva történelmi egyházainak közös szervezésében emlékeztek államalapító királyunkra Marosszéken.
Az ünnepség a csókfalvi unitárius templomnál vette kezdetét, ahol zászlóavatásra került sor. Köszöntőbeszédet mondott Vass Imre Makfalva község polgármestere. A csókfalvi templomban fényképalbumot mutatnak be, majd dr. Raffay Ernő történész tartott előadást. Az ünneplők innen vonultak át a székelyszentistváni templomhoz. Az ökumenikus istentiszteletet követően a templomkertben ünnepi beszédek hangzottak el. Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke kiemelte, hogy 2016 legnagyobb kihívása Erdélyben az, hogy tudunk-e valóban közösségként viselkedni, közösségként fellépni a jogérvényesítés terén. Vass Imre polgármester beszédére utalva – aki kifejtette, eljön a székely autonómia ideje – Biró párhuzamot vont a közelmúlt és a mostani augusztus 20-i ünnepségek között. „Néhány éve igen kevesen gondolták, hogy eljön az ideje, hogy Székelyföld egyetlen Szent István királyról elnevezett településén magyar állampolgárként ünnepeljük az államalapítás ünnepét.” Bíznunk kell, hogy helyes úton járunk, és eljön a székely önrendelkezés ideje is, de ezt csak akkor érjük el, ha közösségként viselkedünk és közösen lépünk. Csak így lesz erőnk, hogy célba érjünk – fogalmazott Biró Zsolt. A Maros megyei tanács részéről Szabó Árpád, míg az SZNT részéről Izsák Balázs mondott köszöntőt. Magyarország Csíkszeredai főkonzulátusának üzenetét Farka Balázs konzul tolmácsolta. Ezt követően koszorúzásra került sor és felavatták a székely vértanúk emlékére állított kopjafákat.

Külhoni magyarságért díj Mezei Jánosnak

Idén négy Erdélyből négy politikus kapta meg a kitüntetést: Mezei János, Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere. A Külhoni Magyarságért Díj egyik üzenete, a politikai azt fejezi ki, hogy nem engedjük el üldözött magyarjaink kezét – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elismerések budapesti átadásán. Semjén Zsolt kiemelte azt is, hogy akkor van megmaradás, ha a magyarság minden egyes nemzetrésze megmarad, ha elvész valamelyik, akkor „az egyetemes magyarság csonkul”.
Díjat vehetett át a Felvidéken élő egyetlen jezsuita szerzetes, Puss Sándor, Zelei Miklós író, a felvidéki Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, valamint a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (Svédország) is.
A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

2016. augusztus 21.      
                                                                     
MPP Sajtóiroda

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA