A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Csoma Botond: minőségi magyar nyelvű oktatást kell biztosítanunk a Kolozs megyei gyerekeknek
MÁÉRT - 2016. október 26., szerda 14:14

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjelölti listájának vezetője, Csoma Botond a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceumba, a Mérai Általános Iskolába, valamint a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumba látogatott el az elmúlt napokban, problémákról és lehetséges megoldásokról egyeztetve az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal.
„A minőségi magyar nyelvű oktatás kijár minden Kolozs megyei és erdélyi magyar gyereknek, a megteremtése pedig érdeke kell hogy legyen szülőnek és diáknak, a tanároknak, nevelőknek és mindannyiunknak, akik az erős erdélyi magyar közösség jövőjét építjük” – nyilatkozta Csoma Botond képviselőjelölt, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke szerdán, október 26-án, az elmúlt napok iskolalátogatásainak tapasztalatait mérlegelve.
A szamosújvári szórványgimnáziumban Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány vezetője mutatta be az iskola működését. „A líceum az erdélyi magyar szórványoktatás büszkeségévé vált, hiszen itt a közösség összefogása és kitartó munkája megteremtette a mezőségi magyar diákoknak a minőségi oktatás feltételeit” – jelentette ki a képviselőjelölt, majd hozzátette: „az a célunk, hogy minden magyar szülő nyugodt szívvel adja magyar iskolába, magyar osztályba gyermekét, és kerüljük el azt, hogy román iskolákba írassák a kicsiket. A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum kiváló példa erre – több mint 450 gyermek tanul itt. A Szövetség egyik kiemelt törekvése, hogy folytatja az iskolák felújításának támogatását.”
Kolozs megyében számos iskolában az alacsony létszám miatt megszűnhetnek a magyar osztályok, mivel a törvény szerint legalább 12 diák szükséges egy osztály működéséhez. Csoma Botond szerint az osztályindításhoz szükséges létszámot 10-re kell csökkenteni, hiszen ez nagy előrelépést jelentene főként a vidéki iskoláknak – ezt Pálfi József, a Mérai Általános Iskola igazgatója is megerősítette. A minimális osztályindító létszám csökkentésével sokkal nagyobb tere lenne a tanintézményeknek az önálló osztályok indítására, hiszen az összevont osztályokban nagyon nehéz a pedagógusoknak egyidejűleg odafigyelni a különböző képességű diákokra. „A mérai iskola sikerének tekinthetjük a roma családból származó gyerekek integrációját is, a diákok hatékony bevonását az iskola életébe, és ez által a közösségi életbe is, hiszen tudjuk azt, hogy az integráció elsősorban az oktatás által valósulhat meg” – mutatott rá a képviselőjelölt.
Szintén a létszám alatti osztályok indításáról volt szó az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban tett látogatáson. Csak nagy nehézségek árán sikerült elérni, hogy magyar tannyelvű képzőművészeti osztályt indíthassanak az iskolában az idei tanévben: a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség első fokon elutasította az ötödikes képzőművészeti osztály indítását, majd az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete és az Apáczai közös fellebbezésének köszönhetően bólintott rá mégis az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium. „A tanügyi törvény számos helyen módosításokra, javításokra szorul, ezek közé tartoznak a kisebbségek oktatását érintő részek is. Úgy vélem, hogy az előírt létszám alatti vagy speciális oktatást igénylő osztályok esetében a kisebbségi nyelveken történő oktatásért felelős államtitkárnak kell meghoznia az indításuk engedélyezéséről szóló döntést. A magyar és más kisebbségekhez tartozó gyerekek oktatásának sorsa olyan ember hatáskörében legyen, akit nem hagy hidegen az ügy, aki azonosulni tud a problémákkal” – jelentette ki Csoma.
A képviselőjelölt leszögezte: „meg kell teremtenünk minden magyar gyermek számára azt a lehetőséget, hogy anyanyelvén, lakóhelyéhez minél közelebb tanulhasson – legyen az Kolozs megyében, vagy Erdély bármelyik részén. Ehhez minden magyar gyermeknek alkotmányos joga van. A Szövetségnek az a célja, hogy minden gyermek magyarul tanulhasson, függetlenül attól, hogy hol él Erdélyben.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA