A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hegedüs Csilla: komoly változtatásokra szorul a bölcsődei és óvodai oktatás
MÁÉRT - 2016. október 27., csütörtök 17:21

„A Szövetség továbbra is elsődleges feladatai közé sorolja a minőségi oktatás biztosítását minden magyar gyermek számára. A bölcsődétől az egyetemig a lehető legjobbat kell nyújtanunk fiataljainknak, hogy minden magyar szülő nyugodt szívvel és bizalommal írassa magyar csoportba, osztályba gyerekét” – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke csütörtökön, október 27-én a kolozsvári Mikó Óvodába tett látogatását követően. Az elmúlt időszakban a pedagógusokkal és szülőkkel való beszélgetéseken komoly gondok körvonalazódtak a bölcsődéket és óvodákat illetően.
A Szövetség ügyvezető alelnöke elsősorban a bölcsődék hiányára hívta fel a figyelmet: „az édesanyák választhatnak, hogy egy vagy két éves szülési szabadságot igényelnek, a Nőszervezet pedig támogatja azokat az anyákat, akik visszatérnének a munkahelyükre, és teljes szakmai életet élnek, viszont a tanügyi törvény szerint csak három éves kortól vihetik az óvodába a kicsiket.” 
Hegedüs Csilla továbbá rámutatott: messze nem elegendő a bölcsődék száma, hiszen Kolozsváron például 400-500 gyereket utasítanak vissza évente, mivel nincs elég bölcsőde, ahova befogadhatnák őket, és ennyi édesanya számára jelent problémát az az egy év a szülési szabadság vége és az óvoda kezdése között. Főleg a nagyvárosokban probléma a gyerekek elhelyezése, hiszen a nagyszülők sok esetben más városban élnek, esetleg dolgoznak, nem tudják megoldani a felügyeletet, és nagyon sok családnak nem telik dadára.
Az ügyvezető alelnök Mikó Zsuzsa óvónővel, a Mikó Óvoda vezetőjével térképezte fel a lehetséges megoldásokat. „Ha több pénz térne vissza a helyi önkormányzatokhoz, bölcsődék létesítésére is lehetne fordítani, ez viszont nehéz, mivel meg kell lenniük a megfelelő körülményeknek, épület, kert, felszereltség szempontjából. A másik megoldás a tanügyi törvény változtatásában rejlik, hogy lehessen két éves kortól óvodába íratni a gyereket. Indítsanak külön csoportot babáknak, ez viszont az óvónők számának növelésével jár, amivel amúgy is baj van, hiszen áltagban 30 fős csoportok vannak az óvodákban. Ennyi gyerekkel nem tudnak foglalkozni a pedagógusok, rendkívül leterheltek, ezért is volna fontos, hogy a létszámot húszra csökkentsék” – fejtette ki Hegedüs Csilla. 
További lényeges kérdésként említették szülők és pedagógusok egyaránt, hogy vakációban üresen állnak az állami tanintézmények, legyen az óvoda vagy iskola, ezt vakációs tevékenységek szervezésével lehetne megoldani civil szervezetek, nyugdíjas pedagógusok, vagy akár azoknak a pedagógusoknak a bevonásával, akik nyáron is szívesen dolgoznának. Amint azt Mikó Zsuzsa is megerősítette, a vakációs tevékenységek rendkívül hasznosak lennének, hiszen sok mindennel foglalkozhatnának, amire év közben nem jut idő a tananyag miatt. 
Az ügyvezető alelnök kérdésére kiderült, hogy a tananyag szempontjából az óvónők valamennyire szerencsésebb helyzetben vannak az iskolákban tanító pedagógusokhoz képest, mivel a gyerekek igényei szerint alakíthatják az átadását, érdekesebb formában, játszva is megtehetik ezt, viszont arra nagy szükség lenne, hogy az anyagot a mai világ kihívásaihoz igazítsák, gyakorlatiasabbá tegyék.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA