A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Benedek Zakariás: minőségi szakoktatást, biztos megélhetést kell nyújtanunk fiataljainknak
MÁÉRT - 2016. október 28., péntek 14:19

Az RMDSZ további magyar szakiskolák létrehozásán dolgozik, hiszen a megfelelő szakoktatás megélhetést jelent fiataljainknak, a jó szakembereket pedig megbecsülik és megfizetik – jelentette ki Benedek Zakariás, a Szövetség Hargita megyei parlamenti listáján induló szórvány képviselőjelölt október 28-án. A Szövetség szórványjelöltje szerint több szakiskolára, tankönyvekre és jobb felszerelésre van szükség, hogy minden nagyobb településen legyen hozzáférésük a fiataloknak minőségi magyar nyelvű szakoktatáshoz.
Erdélyben nagyon sok a potenciál, a jó munkaerőből hiány van, mindenhol keresik a képzett szakembereket, legyen az szerelő, szakács vagy fodrász. Benedek Zakariás rámutatott: három nagyon fontos elemet kell figyelembe venni a szakiskolák indításához és működtetéséhez – a munkapiac igényeinek felmérését, a megfelelő, hatékony tanterv kidolgozását és a helyi vállalatok bevonását a szakoktatásba.
„A munkapiac kérései, ezen belül is a helyi piac igényei szerint kell indítani a szakosztályokat, de a diákok hajlandóságát, érdeklődését is figyelembe kell venni” – szögezte le a képviselőjelölt, majd hozzátette: „szakkollégiumok létesítése lenne a megfelelő lépés, hiszen inkább a vidéki környezetből kerül ki az utánpótlás, a községekből, falvakból vagy akár más megyékből származó tanulók az intézmény közelében lehetnének, nem terhelné őket az ingázás.”
A képviselőjelölt úgy véli, a szakiskolák esetében olyan tanterv kidolgozása szükséges, amely figyelembe veszi az általános műveltséget, megadja legalább egy idegen nyelv alapjait, a hangsúlyt pedig a szaktantárgyakra fekteti. „Gyakorlatiasan oktassanak, nem deriválni vagy integrálni kell tudnia egy szakembernek, hanem egy műszaki rajz elkészítéséhez vagy az asztal megfelelő megterítéséhez kell értenie, olyan dolgokhoz, amelyeket ténylegesen felhasznál a kiválasztott szakmán belül” – hangsúlyozta Benedek.
Harmadik pontként a helyi vállalkozók és vállalatok bevonását említette a gyakorlati háttér biztosításába: „így a cégek a szakmai tudás átadása mellett állást is biztosíthatnának a diákoknak, megadnák nekik a biztonságérzetet, hogy nyugodtan tervezhessék a jövőjüket azzal a tudattal, hogy az iskola elvégzése után biztos megélhetésük lesz, képességeiket pedig tovább fejleszthetik. Ezt leginkább a helyi vállalatokkal együttműködve lehetne megadni a fiataloknak, és nem utolsó sorban a cégek is nyernének belőle, hiszen olyan megbízható, jó szakembereket alkalmazhatnak, akiknek a képzéséhez maguk is hozzájárultak.”
A helyi önkormányzatok kezében kell hogy legyen a döntés, a szakiskolák működtetésének egyik feltétele pedig az, hogy olyan oklevélhez jusson a diák, amely hivatalosan elismert, és értékesebb az egyszerű kurzusok elvégzésekor kiállított okiratoknál – összegzett a képviselőjelölt. Hozzáfűzte: „a magyar diákok számára magyar nyelven is biztosítani kell a szakoktatást, hiszen egyes helyeken kimondottan szükség van a magyar munkaerőre, a megfelelő képzéssel, hivatalos oklevéllel pedig biztos pályán indulhatnak el. Ez hozzásegítene ahhoz, hogy fiataljaink itthon tervezzék jövőjüket, a külföldön dolgozók pedig ne vessék el a hazatérés gondolatát. Ezért is harcolni fogok a szórványvidéken és Hargita megyében egyaránt: legyen jobb és biztonságos jövője gyerekeinknek, fiataljainknak itthon, Erdélyben.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA