A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
Ünnepi est a Himnusz születésnapján Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2017. január 23., hétfő 11:02

Ünnepi est a Himnusz születésnapján Dunaszerdahelyen
A Pázmaneum Társulás Dunaszerdahelyen hagyományteremtő szándékkal 2011. január 22-én indította el a Magyar kultúra napjának megünneplését, amelyhez a későbbiekben csatlakozott a Kortárs Magyar Galéria, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és Dunaszerdahely város önkormányzata is. Azóta minden év január 22-én a helyi óvodások, iskolások, zenészek, művészek színes programmal köszöntik a Himnusz születésnapját.

A rendezvény elején egyperces gyászcsenddel emlékeztek meg a jelenlévők a veronai buszbaleset áldozatairól. Az ünnepi esten jelen volt  Magyari Gyula, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, Rigó Konrád kulturális államtitkár, Horváth Zoltán alpolgármester, Bubniak Júlia hivatalvezető, Szakáll László esperes-plébános is.  Rajkovics Haizok Melinda, azt est műsorvezetője Petőfi Sándor Honfidal című versét szavalta el. A folytatásban aztán Karácsony Laura, a Novus Ortus diákszínpad tagjának előadásában hangzott el a Himnusz. Őt a Széchenyi utcai Óvoda ovisainak minden felnőtt szívet megmelengető műsora követte, akiket Muzsai Olivia, Csicsai Adél óvónők és Spernák Beáta igazgató asszony készített fel. Ünnepi köszöntőt mondott Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke, Dunaszerdahely város Kulturális és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke.
A köszöntő után adta át Hájos Zoltán polgármester a Városi bál tombolabevételét az idei két kedvezményezett csoportnak, a Vox Cameratának és a Szent György Kórusnak. A két szervezet között összesen 2200 eurót osztottak szét.
A Vámbéry Ármin Alapiskola diákja, Kovács Alma Virág „Ábrányi Emil: Magyar nyelv” című költeményét szavalta el. Hagyománnyá vált, hogy a városban élő költők, írók saját versüket szavalják el.  Idén, Zirig Árpád lépett fel, aki Kihűlt kövek között c. szerzeményét adta elő. A Vox Camerata kamarakórus zenei összeállítása Zöld Ágnes karnagy vezényletével méltó programpontja volt az ünnepi estnek. A néptánc sem maradhatott ki az estből, amelyet ezúttal a Csallóközi táncegyüttes fergeteges több korosztályos színpadi műsora tett felejthetetlenné.
Az est végén a résztvevők A Vox Camerata kamarakórus segítségével közösen énekelték el nemzeti imánkat, a Himnuszt.

2 csatolt kép
Csallóközi táncegyüttesKaraffa Attila, a Pázmaneum ügyvezető elnöke
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA