A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ felismerte: a nők közéleti szerepvállalása nélkül társadalmunknak nincs holnapja – megerősíti női képviseletét a Szövetség
MÁÉRT - 2017. április 27., csütörtök 13:17

Leginkább a női képviselet bevezetésére, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség elérésére terjednek ki az RMDSZ alapszabályzat- és programmódosítási javaslatai, amelyekről a Szövetség Zilahi Kongresszusa dönt május 13-án. Ez az alapszabályzat-módosítás jelentős előrelépést jelent a szervezet életében, lehetőséget biztosít arra, hogy egy olyan modern, huszonegyedik századi szervezetté váljon, amelyben a rátermettség, a felkészültség és a tenni akarás értékei kerülnek előtérbe, amelyben nem számít mérvadónak, hogy a választottak férfinak vagy nőnek születtek.
„Négyéves munkánknak meglett az eredménye. Ez az első lépés annak irányába, amit mi szeretnénk. Amennyiben a kongresszus is megszavazza az alapszabályzat-módosítást, a női képviselet bevezetése azt jelenti majd, hogy a helyi szervezetek választmányaiban minden harmadik választott nő lesz, megyei szinten pedig egy 15 százalékos küszöböt állítanánk fel. Ez egy óriási előrelépés a Szövetség számára. És ez Romániában egyedi!” – fogalmazott április 27-én, csütörtökön Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke.
A női képviselet megerősítése biztosítja azt is, hogy a szervezetet még közelebb kerüljön az erdélyi magyar közösséghez, hogy felfrissítse az RMDSZ-t, ahogyan azt az Újratervezés is célul tűzte ki.
A Szövetség ugyanakkor nélkülözhetetlennek tartja a döntéshozatal során a nők szaktudását, tapasztalatát hasznosítani, úgy véli, hogy a Nőszervezet megalakulása óta bővült az RMDSZ szempont-rendszere, amely alapján meghozza döntéseit. „A női képviselet megerősítésével arra ösztönözzük a nőket, hogy merjenek szerepet vállalni, kiállni, véleményt mondani, részt venni a döntéshozatalban. Az RMDSZ fontosnak tartja a nők bevonását a helyi és megyei választmányokba, így támogatva azt is, hogy 3 év múlva az önkormányzati és parlamenti választásokon olyan jelöltek képviselhessék az RMDSZ-t, akik felkészültek, akiket ismernek a magyar emberek, így pedig hiteles közösségi képviselőként léphetnek fel” – tette hozzá Hegedüs Csilla. Szerinte az RMDSZ ismét történelmet ír, hiszen ez idáig Romániában egy politikai szervezet sem vállalta még azt, hogy nyitottságot tanúsítson ebben a témában, hogy felmérje: a nők közéleti szerepvállalása nélkül a társadalomnak nincs holnapja.
A Nőszervezet alelnöke úgy véli, a négyéves munka gyümölcse most kezd beérni, hiszen a Nőszervezet megalakulása óta folyamatosan komoly munka zajlik itt. ,,Elég, ha csak a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampányára gondolunk: azt látjuk, hogy ez a szervezet olyan kényes témákat is felvállalt, amelyekről az erdélyi magyar társadalomban, de a romániai közéletben sem illik beszélni” – összegzett Hegedüs Csilla.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA