A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Nyilatkozat a reformáció jubileumának esztendejében – a migrációról, a nemzet- és kisebbségpolitikáról
MÁÉRT - 2017. május 8., hétfő 21:07

Az utóbbi két hétben – egyebek mellett – a következő fontos ügyek képezték európai parlamenti tevékenységem tárgyát:
·      A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) brüsszeli kihelyezett ülésének megszervezése
·      Szimpózium a totalitárius rezsimek áldozatai emlékművének felállításáról Brüsszelben
·      Felszólalás a szigorított határellenőrzésre vonatkozó EU-rendelet visszavonása érdekében
·      Közmeghallgatás a kisebbségellenes diszkriminációról az EP Petíciós Bizottságának (PETI) szervezésében
Ezen időszakban zajlott továbbá az EP miniplenárisának Magyarországról szóló vitája, melyen Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vett részt. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szervezésében pedig a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéséről rendeztek szimpóziumot egy kötelező erejű EU-kisebbségvédelmi szabályozás létrehozása érdekében.
Közvetve vagy közvetlenül valamennyi rendezvény a nemzeti érdekérvényesítés és a kisebbségvédelem ügyével függött össze. Tevékenységem és felszólalásaim ugyanezt a célt szolgálták.
* * *
Orbán Viktor miniszterelnök már többedik esetben a Magyarország elleni balliberális támadások újabb ostromával szállott szembe, melyek legfőbb kiváltó oka a magyar migrációs politika. A nemzeti konzultáció, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetek ellenőrzése kérdésében érkező, megalapozatlan és hisztérikus támadások visszaverésében a külhoni magyarság egyöntetűen felsorakozik a magyar kormány mellett, és visszautasítja a szocialista EP-frakció magyar tagjainak hazaárulás-számba menő, magyarellenes rágalmait.
Keresztény örökségünk védelmében, valamint a félévezredes protestantizmus szellemében vissza kell utasítanunk a jól felfogott európai és nemzeti érdekeket sértő kényszerbetelepítéseket, és széleskörű összefogással minden lehetőt meg kell tennünk európai és nemzeti keresztény identitásunk védelmében.
Számunkra, határon túli magyarok számára a nemzeti önvédelem sajátos esete a kisebbségvédelem. Annak ellenére, hogy az Unió összlakosságának mintegy 10%-át teszik ki az őshonos kisebbségek, Brüsszel mindazáltal aránytalanul nagyobb figyelmet szentel a lakosság mintegy 5%-át képező bevándorlók kisebbségének, sőt az integrációra képtelen gazdasági migránsok „népvándorlásának” elősegítésével válságba sodorja egész kontinensünket.
A hagyományos kisebbségek uniós jogvédelmében áttörésre van szükség. Ebbe az irányba mutat a FUEN kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezése, melynek támogatására egységesen fel kell sorakoznunk. A Petíciós Bizottság napirendjén szereplő kisebbségvédelmi beadványok megoldása ugyanebbe a rendszerbe illeszkedik. Kisebbségi autonómiatörekvéseink a minőségileg más és gyökeres megoldások irányába mutatnak.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a nemzeti együttműködés rendszerének keretében feltétel nélkül kiáll a határok fölötti nemzetegyesítés ügye mellett, és a jövő évi magyarországi választásokra való tekintettel töretlenül folytatja az újrahonosításban vállalt munkáját, valamint a választási regisztrációt. Ebben a tevékenységben összefogásra törekszik az RMDSZ-szel, melynek nemzetpolitikai irányváltását óvatos bizakodással üdvözli.
Megelőző kongresszusának határozatára visszautalva, elvárjuk, hogy az anyanyelvhasználat, a nők elleni erőszak és más hasonló ügyek mellett az RMDSZ soron következő, zilahi kongresszusán a közösségi önrendelkezés kivívását is foglalja stratégiai dokumentumába.
Jogos követelmény az RMDSZ történelmi egyházainkhoz való viszonyának, illetve egyházaink hozzá való viszonyulásának a felülvizsgálata. A „cuius regio, eius religio” hatalompolitikai elve szerinti egyházi alávetettséget az egyenrangú együttműködésnek kell felváltania.
Különösképpen időszerű ez Nagyvárad és Bihar, a Partium és Szilágyság vonatkozásában. Most, a reformáció nagyváradi jubileumi rendezvényének közeledtén a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek végképp függetlenítenie kell magát a korrupt bihari RMDSZ-től, ez utóbbinak pedig meg kell tisztulnia azoktól a vezetőitől, akik meglopták és hatalmukban tartják Egyházunkat.
Feltűnő, hogy bihari korrupt RMDSZ-vezetőinket békén hagyja a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) – miközben az autonómia pártján álló székelyföldi politikusainkat zaklatja és perbe fogja.
A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárságot joggal kérjük arra, hogy világítsák át és számoltassák el a magyar támogatási pénzekkel visszaélő közképviselőinket.
Közel három évtizeddel ezelőtt történelmi jelentőségű reformációi cselekménynek számított temesvári egyházunk kiállása az ateista, nacionálkommunista hatalommal szemben, majd ennek nyomán egész királyhágómelléki Egyházunk talpra állása és megújulása. Amint a zilahi kongresszus jelmondata megfogalmazza: ezen az úton „nem hátrálhatunk meg” – sem egyházaink, sem az erdélyi magyar érdek- és közképviselet.
Lehel László lelkipásztor megdöbbentő titkosszolgálati botránya és a mindennapi egyházi és társadalmi élet számtalan esete színvallásra és erkölcsi, politikai tisztulásra kell hogy késztesse magyar közéletünket, hiszen: „két úrnak szolgálni” nem lehet, nem szabad (lásd: Mt 6,24).
 
Nagyvárad, 2017. május 8.
 
                       Tőkés László  
                       EP-képviselő
                     az EMNT elnöke

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA