A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését – alkotmányos az RMDSZ törvénytervezete
MÁÉRT - 2017. május 10., szerda 14:38

Az Alkotmánybíróság mai döntésének értelmében alkotmányos az RMDSZ törvénytervezete, amely kiterjeszti a kisebbségek anyanyelv-használatát az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben. „Az RMDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, azt, hogy egyhangúlag elutasította a PNL, PMP és USR keresetét. Ezzel azt is üzente, hogy törvénytervezetünk nem kirekesztő, biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, hogy valótlanok az ellenzéki pártok erre utaló állításai” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.
Mint ismeretes, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) azt követően támadta meg a Szövetség törvénytervezetét, hogy azt a képviselőházban támogatta.
Kelemen Hunor elmondta: az ellenzéki pártok pálfordulása versenyfutás volt a kisebbségellenességben, azt bizonyította, hogy a nyitottság, a kisebbségek iránti tisztelet – amelyet képviselőik gyakorta emlegetnek szólamok szintjén – mindmáig nem érvényesül törekvéseikben. Az RMDSZ elnöke korábbi állásfoglalásában ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a PNL és a PMP az Európai Néppárt elveivel és értékeivel is szembement akkor, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult.
„Az eset jó alkalom volt arra, hogy ismét bebizonyítsa a magyar embereknek, hogy a közösségünket érintő kérdésekben csakis magunkra számíthatunk! Az RMDSZ-nek pedig csak egyetlenegy szövetségese lehet: az erdélyi magyarság” – összegzett Kelemen Hunor.
Az Alkotmánybíróság mai kedvező döntését követően, az RMDSZ törvénykezdeményezése az államelnök kihirdetésére vár.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA