A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Európai Parlamentben mutatkoznak be az Örökségünk Őrei
MÁÉRT - 2017. június 5., hétfő 13:19

Brüsszelben, az Európai Parlamentben mutatkoznak be kedden az Örökségünk Őrei vetélkedő idei nyertes csapatai. A rendezvény fővédnöke Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa.
Winkler Gyula EP-képviselő meghívására ötödik alkalommal érkeznek brüsszeli tanulmányi látogatásra az Örökségünk Őrei vetélkedő nyertesei, idén a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum és a Kolozsvári Református Kollégium diákjai utaznak Belgium fővárosába. A már megszokott parlamenti és egyéb európai intézmények meglátogatása, valamint a brüsszeli épített örökség megismerése mellett először nyílik alkalom, hogy a nyertes csapatok az Európai Parlamentben bemutassák műemlékvédelmi tevékenységüket.
„Akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük. Ezt ismertük fel 2012-ben, amikor útnak indítottuk örökségvédelmi programunkat, az Örökségünk Őrei -  Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű projektet, amelynek az a különlegessége, hogy maguk a fiatalok alakítják saját ötleteik alapján, és 5 év alatt olyan mozgalommá tették, amelyet ma már európai sikersztoriként emlegetnek" – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, aki a kerekasztal megbeszélésén a program ötletgazdájaként mutatja be a ma már mozgalommá érett Örökségünk Őrei - Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezést. A programról az RMDSZ ez alkalomra háromnyelvű jelentetett meg.
„Egyre nagyobb sikerrel zajlik az Örökségünk Őrei vetélkedő, az e körül kialakult erdélyi mozgalom példaértékű lehet nemcsak a kárpát-medencei magyar közösségek számára, hanem egész Európában is. Azért tartom fontosnak, hogy brüsszeli tanulmányúttal díjazzuk az épített örökség védelmét felvállaló, legötletesebb diákcsapatokat, mert ezáltal is példát mutatunk a fiataloknak, hogy az erdélyi magyar és az európai identitás kiegészíti egymást. Európa nem létezik régiói és nemzeti közösségei nélkül" – mutatott rá Winkler Gyula EP-képviselő, az esemény házigazdája. Elmondta, terveik között szerepel, hogy 2018-ban a kulturális örökség európai éve által nyújtott lehetőségeket, kereteket arra használják fel, hogy az erdélyi kezdeményezést beemeljék az európai legjobb gyakorlatok sorába és ebben a folyamatban fontos lépés, hogy a programot bemutatják az Európai Parlamentben.  
Június 6-án, kedd délután mutatkoznak be az Európai Parlamentben az Örökségünk Őrei idei nyertes csapatai. A kerekasztal megbeszélés házigazdája Winkler Gyula EP-képviselő, a rendezvényen Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai biztos ismerteti a 2018 - a Kulturális Örökség Éve Európában programot, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke bemutatja az Örökségünk Őrei mozgalmat és diákvetélkedőt, Bocskor Andrea EP-képviselő, a CULT Bizottság alelnöke Kisebbségi kultúrák - 2018 az Európai Kulturális Örökség Évében címmel tart előadást, majd Isola Anna Georgina, Navracsics Tibor európai biztos kabinetjének munkatársa a kulturális örökség európai évének irányelveit és kezdeményezéseit vázolja.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA