A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor: az új magyar nyelvű közigazgatási képzés hozzájárul ahhoz, hogy az adminisztrációban dolgozók hatékonyabban szolgálják ki a magyar embereket
MÁÉRT - 2017. június 9., péntek 10:49

Nekünk, közösségünknek a tömbvidéken és az interetnikus környezetben is nagyon fontos, hogy a közigazgatási szakkifejezéseket magyarul is használják azok, akik az adminisztrációt működtetik. Az RMDSZ ebben érdekelt, ezért vállalja azt, hogy népszerűsíti a jövőre induló új közigazgatási képzést. Meggyőződésünk, hogy az adminisztrációban dolgozók és dolgozni vágyók ennek köszönhetően még hatékonyabban szolgálják majd ki a magyar embereket – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök azon a csütörtöki találkozón, amelyen bejelentették: új, Kolozsvár központú közigazgatási alap- és mesteri képzést indítanak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán. Eddig magyar nyelven Szatmárnémetiben és Sepsiszentgyörgyön volt elérhető hasonló képzés.
Kelemen Hunor szövetségi elnök kiváló és fontos kezdeményezésnek tartja a magyar nyelvű közigazgatási képzést. Meggyőződése ugyanis, hogy ez az újonnan indított program hozzájárul majd ahhoz, hogy Románia közigazgatási rendszere hatékonyabb legyen. „Ahhoz, hogy egy állam az irányába megfogalmazott elvárásoknak eleget tudjon tenni, nem árt, ha olyan hatékony és jól képzett közigazgatási rendszert működtet, amely az emberekért van, ha abban olyan személyek dolgoznak, akik értenek az állam vezetéséhez mind helyi, mind pedig országos szinten. Ha ma valami hiányzik országunkból, az pontosan annak a professzionális karnak, szakembergárdának a hiánya, amely a nyugati államokat a politikai változásoktól függetlenül is működőképessé teszi” – nyomatékosított az RMDSZ elnöke.
Szerinte Románia jelenleg nem rendelkezik ilyen adminisztrációval, ami annak is betudható, hogy hosszú időn keresztül nem volt megfelelő képzése, amely biztosította volna az utánpótlást, a polgárok társadalommal szembeni elvárásainak eleget tévő államot: „egyesek a kommunizmusból hozott tapasztalataikkal jöttek, mások munkahelyeiken képezték magukat. Emiatt is érzékelhető erős törés a közigazgatásban. Ezen is akarunk ma változtatni, ezért örvendek annak, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem új, magyar nyelvű képzést indít a közigazgatásban dolgozóknak, a közigazgatásban dolgozni vágyóknak.”
Kelemen Hunor meggyőződése, hogy akkor lehet pozitív irányba elmozdulni, ha a társadalom, az egyetemi szféra is beismeri: óriási hiányosságok vannak ma Romániában, ezeket pedig orvosolni kell. „Egy ilyen megoldás az oktatás fejlesztése. Ha olyan emberek kerülnek ki az egyetem padjaiból, akik tudják, hogyan kell jól működtetni az adminisztrációt, akkor sok minden kijavítható” – tette hozzá.
Politika és közigazgatás határán dolgozva elismerte, hogy a megyei önkormányzat élén eltöltött kilenc év után is úgy érzi, sok esetben "fül után hegedül", tehát ezért is fontosnak tartja ezt a képzést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Elméleti és gyakorlati oldal egybehangolását hangsúlyozva úgy fogalmazott, szeretnék átalakítani, felfrissíteni Székelyföld közigazgatásának alkalmazotti körét, nehéz és hosszú folyamat, kevés eszköz áll a rendelkezésükre, de közép és hosszú távon erre szükség van. „Mostantól lehetőség nyílik, hogy szakmailag és anyagilag is tisztességes karriert lehessen építeni a közigazgatásban, az egységes bértörvény ennek lehetőségét hordozza. Ha van egy kiszámítható előmeneteli rendszer, akkor ez a szakma vonzó lesz. Sajnos, az utóbbi két évtizedben a szakemberek szempontjából kiürültek az önkormányzatok, főleg az elmúlt hat évben mentek el sokan, mert rossz volt a javadalmazási rendszer. Sepsiszentgyörgy polgármesterével egyeztetve mondom, hogy szeretnénk, ha az elkövetkezőkben meg tudnánk erősíteni a BBTE kolozsvári fakultásával és a sepsiszentgyörgyi tagozattal kialakított partnerséget" – fogalmazott Tamás Sándor.
„A jelenlegi közigazgatási rendszerben nagyon nagy felelősség hárul az önkormányzati vezetőkre, a városi és megyemenedzserekre, igazgatókra, és nagyon sok múlik azon, hogy mennyire felkészült személyek töltik be ezeket a tisztségeket, hiszen ha nincsenek kompetens személyek, akkor megbénul a rendszer és nem lehet hatékonyan dolgozni. Ezért is örvendek annak, hogy új közigazgatási szak indul magyar nyelven, hiszen így meg lehet oldani pár olyan problémát is, amelyeket mostanáig nem sikerült, gondolok itt például az egységes magyar közigazgatási nyelvezet kialakítására. Az egyes fogalmak vagy az intézménynevek hivatalos magyar fordításának hiánya sokszor nehézségeket okoz a mindennapi munkában, a lakossággal való kommunikációban, illetve a magyarországi testvértelepülésekkel való kapcsolattartásban is. Ebben nyújthatna segítséget a magyar közigazgatási képzés, hogy alakítsunk ki egy egységes közigazgatási nyelvezetet” – érvelt Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA