A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A szórvány megerősítése a cél
MÁÉRT - 2017. június 26., hétfő 09:57

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) különös figyelmet szentel a szórványban élő magyaroknak, többek között ezért szervezett többnapos szórványkonferenciát a múlt héten Omišban. A tanácskozáson a HMDK szórványban működő szervezeteinek képviselői, valamint az ernyőszervezet munkatársai vettek részt.
A konferencia első napján a tengermelléktől a Nyugat-Szlavóniáig terjedő „sávban” működő magyar szervezeteink vezetőit és a HMDK-központ munkatársait az Omiš közelében fekvő egykori vízimalomból kialakított fogadó konferenciatermében Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, magyarságunk parlamenti képviselője köszöntötte.
Elmondta, hogy a szervezet számára létfontosságú a szórvány megerősítése, hiszen ott jóval nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük nemzettársainknak.
- Jobban oda kell figyelnünk egymás gondjaira, és segítenünk kell azok megoldásában – mondta többek között köszöntőjében Jankovics Róbert, aki előadásának első részében a HMDK céljait, programjait, legfontosabb irányelveit ismertette. Bemutatta a szervezet munkatársait, beszélt a támogatási lehetőségekről, felhívta a szervezetvezetők figyelmét arra, hogy a megítélt támogatásokat szigorúan célirányosan, a pályázati kritériumoknak megfelelően használják fel.
A tanácskozás másik részében anyaországunk nemzetpolitikai célkitűzéseit, programjait ismertette. Így beszélt az egyszerűsített honosítási eljárásról, elmondta, hogy az állampolgárság szavazati joggal is jár. Minden olyan fontos intézkedésről szólt, amely a szülőföldön való megmaradásunkat segíti. Külön kiemelte a Petőfi-programot, amely a szórványközösségek fejlődését és további erősödését van hivatva segíteni - ezt a jelenlévő szervezetvezetők is megtapasztalták, ugyanis az ő munkájukat is segítették a Horvátország szórványközösségeiben tevékenykedő ösztöndíjasok. A program pedig szeptembertől újra folytatódik.
Jankovics Róbert hangsúlyozta a ,,magyarnak maradás” fontosságát, hozzátéve, hogy más gondokkal kell megküzdeniük a tömbben, és másokkal a szórványban élő magyaroknak, de a cél közös: megmaradni magyarnak.
- Szervezetünk mindent megtesz azért, hogy ezek a szórványközösségek megmaradjanak, úgy gondoljuk, együttműködéssel jobb eredményeket tudnak elérni. Többek között ezt a célt szolgálja ez a konferencia is. Fontos, hogy még több ilyen közös eseményt szervezzünk, jobban megismerjük egymást, egymás gondjait, és hogy közösen határozzuk meg azt az irányvonalat, amely mentén cselekednünk kell a jövőben – mondta Jankovics Róbert. 
A szervezetek vezetőinek beszámolója képezte a szórványkonferencia következő napi programját.
Elsőként Szigeti István, a Lipiki Magyarok Közösségének elnöke szólalt föl.
Tripolszki Anikó képviselte a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületét. Bemutatta az 1994-ben alakult szervezetet, amely tudomásuk szerint az első magyar szervezet a megyében. A HMDK rijekai székhellyel működő Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének vezetője, Viola Éva elmondta, hogy bár idős korú a tagságuk, büszkék arra, hogy minden évben gazdag programot sikerült megvalósítaniuk. Az 500 éves református múltra visszatekintő nyugat-szlavóniai település magyarjait tömörítő Nagypiszanicai Magyarok Közösségét Berkes Zlata, a szervezet vezetője mutatta be.
Fa Josip, a Pakráci Magyarok Közösségének elnöke is beszámolt. Elmondta, hogy folyamatosan képviselik magyarságunkat minden városi és környékbeli rendezvényen, ahol a magyar kultúra és hagyományok bemutatása a céljuk. Köszönetet mondott a HMDK-nak, hogy folyamatosan segítik és odafigyelnek munkájukra.
Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke arról beszélt, hogy az asszimiláció Daruváron is megtette a magáét, így a településen jelenleg csupán valamivel több, mint száz ember vallja magát magyarnak. Ezeknek a nagy része aktív szerepet vállal a szervezetben, amely 1995-ben alakult meg.
Kuncser Rudolf megalakulása óta aktív tagja a HMDK Isztria megyei alapszervezetének, több alkalommal volt alelnöke, jelenleg is ezt a tisztséget tölti be. A szervezet bemutatásakor elmondta, székhelyük Pula városában található, a közösség tevékenysége viszont egész Isztriára kiterjed.
A konferencián részt vett Andócsi János, az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója is, aki elmondta, hogy a 1999 óta működő intézmény alaptevékenysége a horvátországi magyar gyerekek anyanyelven történő óvodai, általános és középiskolai oktatása-nevelése, de közművelődési, gazdasági, sport- és egyéb tevékenységekkel is foglalkozhat a horvát törvényekkel összhangban.
- Az egyetlen intézmény vagyunk Horvátországban, amelyben magyar nyelvű középfokú oktatás folyik. Ahhoz, hogy maradéktalanul betölthesse szerepét, elengedhetetlen a diákotthon megépítése, amelynek köszönhetően a távolabbi régiókból, a szórványból is érkezhetnének diákok. Ezért is tartottam fontosnak, hogy a szórványban működő egyesületeink képviselőinek is bemutassam intézményünket – mondta Andócsi János.
A tanácskozás ezentúl arra is jó volt, hogy a szervezetek képviselői egymással is megoszthatták tapasztalatikat, ötleteiket.
A résztvevők felkeresték a Pelješac-félszigeten található Trstenik helységben élő Berkes családot, akik 40 évvel ezelőtt települtek oda, és akik élő példái annak, hogy távol a tömbmagyarságtól is meg lehet őrizni a magyar nyelvet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA