A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Beiskolázási támogatás idén is
MÁÉRT - 2017. június 29., csütörtök 13:30

A magyar általános iskolákba iratkozó elsősöket, az ötödikben magyarul továbbtanulókat és a magyar középiskolába iratkozó első osztályos tanulókat idén is támogatásban részesíti a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A diákoknak taneszköz-csomaggal és egyszeri 600 kúnás pénzösszeggel segítik az iskolakezdést.
 
A horvátországi magyarság megmaradása szempontjából meghatározó fontosságú az anyanyelvi oktatás, ezért indította el pár évvel ezelőtt „A horvátországi magyar oktatásért” elnevezésű programját a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF), amellyel többek között a magyar iskolákba iratkozó elsősöket, az ötödikben magyarul továbbtanulókat és a magyar középiskolába iratkozó első osztályosokat is taneszköz- és pénzbeli támogatásban részesítették. A támogatás összege az elmúlt években éves szinten meghaladta a 35 ezer kúnát.
Ezúttal is egy alkalmi ünnepség keretében adják majd át a támogatást szeptember elején, erre minden érintett meghívót kap majd. Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, a program koordinátora elmondta, idén a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelőnek köszönhetően még több pénzt különíthettek el erre a célra, így megemelhették a pénzbeli támogatást is, ami 600 kúna lesz. A taneszköz-csomagok most is tartalmazni fogják a füzeteket, tolltartót, rajzlapokat, írószereket és egyebeket, a korosztályoknak megfelelően.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA