A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Eszéken találkoztak a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság társelnökei
MÁÉRT - 2017. július 6., csütörtök 14:14

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK), vagyis Eszéken tárgyaltak kedden a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság (KVB) társelnökei, Kalmár Ferenc és Zvonko Milas, így személyesen is tájékozódhattak a KVB jegyzőkönyvében prioritásként szereplő tervezett diákotthon építésével kapcsolatban.
 
Kétségtelen, hogy Horvátország és Magyarország kapcsolatában komoly előrelépés történt az elmúlt hónapokban. Ezt támasztja alá az is, hogy idén tavasszal négy év kihagyás után ismét ülésezett a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság.
Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a KVB tagja elmondta, ez az ülés különösen fontos volt, mert mindent meg kellett tenni azért, hogy a javuló horvát-magyar viszony része legyen a kisebbségpolitika is.
- A számunkra legfontosabb ajánlások határozott formában szerepelnek a tavaszi ülés jegyzőkönyvében. Az abban foglaltak közül magyarságunk helyzetének a javítása érdekében több infrastrukturális fejlesztés már meg is valósult, illetve több folyamatban van. A továbbiak megvalósulásának a biztosítéka pedig az, hogy a horvát kormány is elfogadta a jegyzőkönyv ajánlásait június 8-ai ülésén, és elkötelezte magát azok végrehajtására – mondta Jankovics Róbert, aki részt vett a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság (KVB) társelnökeinek, Kalmár Ferencnek és Zvonko Milasnak az eszéki magyar iskolaközpontban tartott találkozóján.
Andócsi János, a HMOMK igazgatója is tagja a KVB-nek. A keddi találkozóval kapcsolatban elmondta, megvan az akarat, hogy a magyar központ diákotthona megépüljön.
- Úgy látom, hogy Zvonko Milas társelnök úr és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk részéről is megvan a komoly szándék, így az illetékeseknél bizonyára mielőbb sikerül kieszközölniük, hogy a kollégium megépüljön. És úgy gondolom, hogy ha létezik politikai akarat a horvát kormány részéről, akkor a pénz sem lesz akadálya az építkezésnek. A fogyatkozó gyereklétszámot csakis e kollégium segítségével lehet megállítani. Bízom benne, hogy már az idén konkrét dolgokról is beszámolhatok a kollégium építésével kapcsolatban – mondta Andócsi János.
A kétoldalú eszéki találkozón részt vett Vesna Haluga pécsi horvát főkonzul asszony, Eszék város képviseletében Karlo Šatvar, a Városi Tanács alelnöke és Ivan Zeko-Pivač a Polgármesteri Hivatal főmunkatársa, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Magyar József zágrábi magyar nagykövet és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.
Az eszéki találkozót követően a magyar-horvát KVB társelnökei ellátogattak Pécsre is, ahol a magyarországi horvát kisebbség számára fontos Pécsi Horvát Színház ügyéről Páva Zsolt polgármesterrel és a színház beruházásában résztvevő illetékesekkel találkoztak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA