A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A pedagógusokkal és a szülőkkel közösen kell megoldásokat találni az erdélyi magyar közösség oktatási intézményrendszerét érintő változásokra
MÁÉRT - 2017. július 11., kedd 15:06

„Az idei parlamenti ülésszak egyik legnagyobb megvalósítása, hogy ezentúl sajátos tanterv alapján készített speciális, könnyebb tételekből tanulhatnak és vizsgázhatnak román nyelvből a képességvizsgázók és érettségizők. Továbbá megoldottuk a történelmi magyar egyházak lelkészképzőinek állami finanszírozását, és újból állami támogatásban részesül a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet. Az elkövetkezendőkben is az a célunk, hogy a készülő új tanügyi törvényben megőrizzük az idén elért eredményeket, és ezeket a minőségi oktatást garantáló módosításokkal egészítsük ki” – mutatott rá Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Bolyai Nyári Akadémia keretében zajló pedagógus továbbképzőn. Az eseményen jelen volt az RMDSZ oktatásügyekért felelős államtitkára is, Kovács Irén.
Az idei Bolyai Nyári Akadémia témája a játékos tanulás, amelyen Erdély különböző területeiről több mint szász pedagógus vesz részt. A hétfőn, július 10-én zajló jubileumi megnyitón az RMDSZ képviseletében Kovács Irénke államtitkár, valamint Novák Csaba Zoltán szenátor, a szenátus Oktatásügyekért felelős bizottságának alelnöke volt jelen, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta: az RMDSZ már a kezdetektől támogatta az RMPSZ szakmai tevékenységét, és mindig figyelmet fordít az erdélyi magyar közösség oktatási intézményrendszerére, valamint ennek minőségi tartalommal való kitöltésére. 
Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora azon törekvésről is beszélt hozzászólásában, hogy a pedagógus társadalommal, illetve a szülőkkel közösen megoldásokat kell találjanak az erdélyi magyar közösség oktatási intézményrendszerét érintő változásokra, kihívásokra.
Az RMPSZ 1991-től létezik és tevékenykedik a magyar nyelven történő tanításért, a minőségi oktatásért és nevelésért a romániai közoktatás minden szintjén. Az RMDSZ és a Communitas által is támogatott, és szakmai partnereként számon tartott szövetség célja a romániai tanügyi rendszer demokratizálási folyamatában való aktív részvétel, valamint a magyar tannyelvű oktatásban érintettek érdekeinek, álláspontjainak képviselete.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA