A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A magyar kormánynak és a HMDK-nak köszönhetően az év végéig teljesen újjáépül a szentlászlói református templom
MÁÉRT - 2017. augusztus 3., csütörtök 11:55

A honvédő háborúban lerombolt szentlászlói református templom felújítását 1999-ben kezdték meg. A helyreállítási munkálatok még ma is tartanak. A magyar kormánynak és a HMDK-nak köszönhetően az év végéig teljesen újjáépül a szentlászlói református templom. Az erről szóló építkezési szerződést a kivitelező cég és a HMDK képviselője stílszerűen a szentlászlói református templom előtt írta alá.
 
Szentlászló az 1991-ben kezdődött szerb agresszió áldozatává vált. A horvát hadsereg mellé álló falu tanúsította a legnagyobb ellenállást azon a környéken, és ennek meg is lett a következménye: 1991. október 1-jén az ún. Jugoszláv Néphadsereg aknavetőkkel és ágyúlövedékekkel lerombolta a szentlászlói református templomot és a lakóházak 96%-át. A település 1998 nyaráig lakatlan maradt, aztán itt is megindult a családi házak újjáépítése, ami a falubelieket hazatérésre késztette. A templom és a lerombolt középületek felújítása még ma is tart.
A templom felújítása 1999-ben kezdődött meg, zágrábi minisztériumi forrásokból. Amíg a lakóépületek viszonylag gyorsan felépültek, a közösségi épületek felújítása még ma is tart. Így sajnálatos módon a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület tulajdonában lévő művelődési ház és a református templom felújítása sem fejeződött be.
A tavalyi parlamenti választások előtt Jankovics Róbert a HMDK nevében ígéretet tett, hogy győzelme esetén mandátuma alatt közösségi épületeink visszanyerik régi fényüket. Az ígéretek most sorra teljesülnek, így az elmúlt hónapok eredményeit tekintve állíthatjuk, hogy már mandátuma első évében megvalósulnak. Hiszen a kultúrotthon külső és belső felújítása már az utolsó fázisában van, a templomé pedig most kezdődik és idén karácsonyig be is fejeződik.
- Szentlászló már rég megérdemelte volna a kultúrotthon és a templom felújítását. A HMDK-nak ehhez sajnos eddig nem voltak meg a feltételei és a lehetősége sem. Sajnálatos viszont, hogy azok, akik eddig ezekkel rendelkeztek, ezt nem tartották fontosnak. A HMDK-nak Szentlászló, a szentlászlói közösség továbbra is fontos. A két beruházás összértéke mintegy 1,2 millió kúna, a kultúrotthont a horvát költségvetésből, a templomot az Orbán Viktor miniszterelnök által jóváhagyott magyar kormányzati forrásból újítjuk fel. A szerződés aláírását és a munkálatok megkezdését többhónapos tárgyalás előzte meg az illetékes eszéki műemlékvédelmi hivatallal és a lehetséges kivitelezőkkel. Örülök annak, hogy sikerült megegyezésre jutnunk, és már augusztusban elkezdődhetnek a nagyszabású, a református templom teljes felújítását eredményező munkálatok - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.
 
Ami a műemlékvédelmet illeti, a falak állagmegóvása is a kivitelező cég feladata lesz, majd teljes felújítás következik. A szerződésben továbbá új toronyóra, a külterület rendezése, így egy új kerítés is szerepel.
A templombelsőt illetően különösen nagy munka lesz a padlózat felújítása, és külön kihívás az egykori csillár mintájára elkészülő, másfél méter átmérőjű világítótest fölszerelése. A templom mellett az imatermet és a lelkészlakot is teljesen felújítják, itt nyílászárókat cserélnek, bevezetik a korszerű központi fűtést is. A tervezők szerint a templomot különösen széppé teszi majd a külső világítási rendszer.
 
A szentlászlóiak hálásak a HMDK közbenjárásának, és örülnek a jelentős anyaországi támogatásnak, amelyből végre befejeződhet községük templomának a felújítása.
- Nagyon örülök, és úgy gondolom, hogy a faluban mindenkit boldoggá tesz, hogy végre teljesen megújul a templomunk, amely nemcsak az egyik legfontosabb középületünk, hanem Szentlászló szimbóluma is. Szerencsére nem rombolták le teljesen a háborúban, így a felújított templom az eredeti állapotát nyerheti vissza – mondta Kelemen Dezső magyar járási elöljáró-helyettes.
 
Lapis János, a helyi kultúregyesület elnöke elmondta, a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a HMDK legnagyobb tagszervezetei közé tartozik, több mint 90 aktív tagot számlál. A kultúrotthonuk, ami az egyesület tulajdonában van, szintén a HMDK-nak köszönhetően újult meg, az elmúlt hetekben is nagy értékű felújítási munkálatokat végeztek. A homlokfalát és az alsó termeket újították föl, és szigetelés is került az épület hátsó részére. Ezenkívül az emeleten egy állandó kiállítótermet alakítottak ki.
- A templomunk is már régóta felújításra szorult, jó, hogy végre ez is megvalósul a HMDK-nak és a magyar kormánynak köszönhetően, hiszen ez az épület, képletesen szólva, a falunk szíve is egyben – mondta Lapis János.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA