A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tovább szépül a várdaróci tájház környéke
MÁÉRT - 2017. augusztus 11., péntek 16:03

A romos épületből tájházzá alakított egykori iskolaépület tovább szépül. Teljesen megújul az utcarész, valamint az udvart is olyan állapotba hozzák, hogy a jövőben rendezvények és összejövetelek megtartására is alkalmas legyen.
 
A parókia szomszédságában álló, 19. századi, tanítói lakással rendelkező épület 1990-ig szolgált iskolaként, amikor is elkészült az iskola és óvoda új, modern épülete, így elnéptelenedett, véglegesen elnémult az iskolaudvar.
Az iskola a várdaróci egyházközség tulajdonát képezte, az államosítás idején a laskói központi tanintézmény tulajdonába került, majd az egyház újra visszakapta és 30 évre a HMDK rendelkezésére bocsátotta az objektumot.
A felújítási munkák első fázisa 2011-ben kezdődött, szinte az utolsó pillanatban, hiszen olyan rossz állapotban volt az épület, hogy a következő tél már megsemmisítette volna. A munkálatok több fázisban zajlottak, négy év alatt sikerült használható állapotba hozni. A 2015-ös átadóünnepségig - Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár avatta fel - a magyar állam (átszámítva) félmillió kúnával járult hozzá a tájházzá való átalakításhoz, amely a településen és környékén élő magyarok kultúráját, hagyományainak ápolását szolgálja. Ahhoz, hogy az épület ne csak tájházként funkcionáljon, hanem rendezvényeket, összejöveteleket is lehessen itt szervezni, szükség volt a mellékhelyiségek, mosdók kialakítására is, ezek tavaly készültek el, szintén a magyar nemzetpolitikai államtitkárság és a HMDK saját forrásainak felhasználásával.
Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének elnöke elmondta, az átadóünnepség óta folyamatos volt az érdeklődés a tájház gyűjteménye iránt, több csoportot és egyéneket is fogadtak. A felújítás is folyamatos, így hamarosan különböző rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Hozzátette azt is, hogy ez az épület nagyon fontos a várdaróciaknak, ezért köszönet a HMDK-nak, hogy anyagi támogatást szerzett felújítására, így szinte az utolsó pillanatban sikerült megmenteni az épületet. A mostani munkálatokat a HMDK saját forrásaiból, valamint horvát kormánytámogatásból finanszírozza, az utcarészt pedig a Bellyei járás újítja föl.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA