A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Törődnek a tengerparti város magyar múltjával
MÁÉRT - 2017. szeptember 28., csütörtök 09:43

Split nemcsak idegenforgalma miatt az egyik legjelentősebb tengerparti város, hanem történelmének köszönhetően is. Innen indult a II. András magyar király által vezetett V. keresztes hadjárat, és itt született Árpád-házi Szent Margit. A HMDK Spliti-Dalmát megyei alapszervezete fontosnak tartja a magyarságunk számára fontos események, személyek emlékének az ápolását.
 
 
Split, olasz nevén Spalato legfőbb nevezetessége talán az i. u. 300 körül épült Diocletianus-palota, de számos magyar történelmi személy és esemény is kapcsolódik a városhoz.
A város kikötőjéből indult útnak a II. András magyar király által vezetett V. keresztes hadjárat 1217. augusztus 26-án. A Szentföldön maradt magyar seregrész részt vett a Nílus deltájában lévő, stratégiai fontosságú Damietta bevételében, a harcokban Péter győri és Simon váradi püspök hősi halált halt.
A kerek 800 évvel ezelőtti eseményről megemlékezést tartottak a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének közreműködésével, Solt Péter geológus szervezésében.
 
Megemlékeztek az ötödik keresztes hadjárat indításának 800. évfordulójáról
A megemlékezésen felszólalt, illetve a szervezésben segítséget nyújtott dr. Tuska Enikő ideiglenes spliti magyar konzul, Tripolszki Anikó, a HMDK Split Dalmát Megyei Egyesületének elnökhelyettese és Fontányi Árpád, az egyesület elnökségi tagja, báró Bánffy Miklós, a Magyarországi Johannita Rend kommendátora, valamint Solt Péter, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet nyugalmazott geológus munkatársa. 
Csoma Annamária spliti magyar református tiszteletes, teológus celebrálta a közös imát és mondott áldást, majd jelképes koszorút dobtak a tengerbe az üldözött keresztényekért és a keresztény Európáért. 
 
Megszentelték Szent Margit emléktábláját
IV. Béla és felesége Split közelében leltek menedékre a tatárjárás elől. A város közelében található Klissza várában született lányuk, Margit, aki a tatárjárás után apja felajánlásának megfelelően kolostorba vonult, emlékét ma is őrzi a Nyulak szigete, mai nevén a Margit-sziget.
Spliti egyesületünk minden évben megemlékezik Szent Margitról halálának évfordulóján, január 18-án. Tiszteletére emléktábla állítását is indítványozta, a tábla el is készült, amelyen magyar és horvát nyelvű felirat hirdeti, hogy „Itt, ezen a helyen született Árpád-házi Szent Margit”. Klissza várában kellett volna helyet kapnia, ezt azonban a helyiek megakadályozták, így sajnos még mindig a spliti egyesület székházában áll.
Idén nemcsak januárban tisztelegtek előtte, hanem nyáron is, amikor egyesületük egy Međugorjéból (Bosznia-Hercegovina) Splitbe érkezett 32 tagú zarándokcsoportot fogadott. Megnézték Klissza várát, melynek templomában a csoporttal érkező Almásy Tamás atya tartott szentmisét, és köszönetét fejezte ki Tuska Enikő konzul asszonynak a szervezésért.
A vár megtekintése után a spliti HMDK-szervezet székházában fogadták a csoportot, ahol Fontányi Árpád mondott néhány szót az emléktábla szomorú sorsáról, Tripolszki Anikó pedig az egyesületet mutatta be. Almásy atya megszentelte az emléktáblát, és reményeit fejezte ki, hogy hamarosan méltó helyére kerül majd.
 
Bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a helyi művészeknek
Spliti egyesületünk szervezésében a nyár folyamán egy képkiállításra is sor került. A magyar székház kiállítótermében a spliti HMDK festőszekciójának tagjai, Milet Irén, Modrić Anita és Krizsák József, a rijekai festőszekció, valamint Lahorka Rožić, a zágrábi Ady Endre Kultúregyesület alkotója mutatták be műveiket, összesen 40 festményből állt a tárlat. A kiállítást Tuska Enikő konzul asszony nyitotta meg, és múlt hónap végéig volt megtekinthető.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA