A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Sötétek az ukrajnai kisebbségi nyelvű oktatás kilátásai
MÁÉRT - 2017. október 11., szerda 17:18

A Balassi Intézet brüsszeli kirendeltségén immár hagyománnyá vált a Kárpátaljai Napok időről időre való megrendezése Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes európai parlamenti képviselő kezdeményezésére, Vitézy Zsófia intézményvezető támogatásával. Ennek megfelelően október 10-én tartották meg a III. Brüsszeli Kárpátaljai Napot, amelynek keretében panelbeszélgetésre került sor a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás jövőjéről az új ukrán oktatási törvény összefüggésében, majd a Sodró együttes népzenei és néptáncelőadását élvezhette a népes közönség. A rendezvénysorozat kárpátaljai kóstolóval zárult.
A Tóth István ny. beregszászi főkonzul által levezetett közérdekű beszélgetés részvevői Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári szervezetének az elnöke, valamint Bocskor Andrea EP-képviselő voltak. Az előadók drámai színben ecsetelték a kárpátaljai magyar, illetve kisebbségi nyelvű oktatás helyzetét, valamint a nemrég elfogadott új ukrán oktatási törvény várható súlyos következményeit.
Orosz Ildikó a KMPSZ október 7-i rendkívüli közgyűlésén elfogadott nyilatkozata értelmében nyújtott tájékoztatást a kialakulóban lévő lesújtó helyzetről és a megváltoztatására irányuló, elszánt küzdelmükről. Balogh Lívia a KMKSZ és a történelmi magyar egyházak jogküzdelméről szólt. Bocskor Andrea saját európai erőfeszítéseiről, továbbá az európai intézményeknek a nyilvánvaló kisebbségellenes ukrán politikával szembeni érzéketlenségéről beszélt. Valamennyien elismerésüket és köszönetüket fejezték ki a magyar kormány támogatásáért és határozott fellépéséért a kárpátaljai magyarság védelmében, illetve a kisebbségi szempontból elfogadhatatlan, diszkriminatív törvénycikkek visszavonása érdekében.
Hozzászólásában Tőkés László EP-képviselő a Külügyi Bizottság (AFET) és az Emberi Jogok Albizottsága (DROI) tagjaként tett eredménytelen próbálkozásairól számolt be. Sajnálattal állapította meg, hogy az AFET egyik legutóbbi ülésén még a néppárti képviselőtársai között is túlsúlyba kerültek azok, akik a Cristian Preda román kollégájával együtt tett javaslatukat ellenezve nem tették lehetővé, hogy a kisebbségi oktatásügyi jogsérelmek kérdése az Európai Parlament napirendjére kerüljenek. Üdvözölte Szijjártó Péter külügyminiszter azon bejelentését, hogy Magyarország az EU Ukrajnával kötött társulási szerződésének a felülvizsgálatát fogja kérni. A kárpátaljai szülők és gyermekek tragikus helyzetére, vagyis az ügy „humán dimenziójára” rámutatva annak a véleményének adott hangot, hogy ebben a kérdésben semmiképp sincs helye a meghátrálásnak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA