A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: a magyar büszkeség napján, október 23-án helyezzük ki Puczi Béla emléktábláját!
MÁÉRT - 2017. október 17., kedd 20:23

Puczi Béla hős volt, aki a magyar emberek védelmére sietett, amikor 1990 márciusában erre nagy szükség volt. A cigányközösség és a magyar emberek hősétől egy emléktáblát megtagadni nagy hiba, vétek – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség azzal a kéréssel fordult a Magyar Államvasutak Zrt.-hez, hogy engedélyezze Fekete Március hőse emléktáblájának október 23-i kihelyezését a tervezett helyszínre, azaz a Nyugati Pályaudvar falára.
Az ügyvezető elnök emlékeztetett: Puczi Béla azoknak a hidegvölgyi cigányoknak volt az egyik vezéralakja, akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején „ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”-kiáltással a magyarok segítségére siettek. Áldozatvállalása és hőstette végül nem könnyített életén, csak nehezebbé tette azt – előbb elítélték és börtönbe zárták Romániában, majd szökését követően menekülttáborba került Magyarországon.
„Az RMDSZ jó elhatározásnak tartotta a Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület szándékát, amely Puczi Bélának maradandó emléket állított volna azon a helyen, amely életének utolsó éveiben menedéket biztosított számára. Be kell látnunk, magyar nemzetként nem voltunk elég erősek, és hibáztunk akkor, amikor hagytuk, hogy feledésbe merüljön Puczi Béla és társainak hőstette. Ha ezt jóvá nem is tehetjük, most mindennél fontosabb, hogy halhatatlanná tegyük őket, és kiálljunk a nekik kijáró emléktábla kihelyezése mellett” – nyomatékosított Porcsalmi Bálint. A szükség idején Puczi Béla és társai számára az RMDSZ biztosított ügyvédet, amely közbenjárt az elítéltek feltételes szabadlábra helyezésében is.
Az ügyvezető elnök rámutatott: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség csatlakozik a roma szervezetekhez, azt kéri a MÁV-tól, hogy módosítson legutóbbi döntésén, és engedélyezze az emléktábla kihelyezését a Nyugati Pályaudvar falára. „Meggyőződésünk, ehhez nem kell megvárni a következő év Roma Büszkeség Napját. Tekintettel arra, hogy Puczi Béla nemcsak a cigány közösség hőse, hanem a magyar nemzeté is, a mi javaslatunk az, hogy az emléktáblát még az idei év magyar büszkeség napján, azaz október 23-án avassuk fel” – összegzett Porcsalmi Bálint.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA