A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Idén is az iskolák kapják a Magyarok kenyere program keretében gyűjtött lisztet
MÁÉRT - 2017. október 18., szerda 15:08

A HMDK Gazdaköre is részt vesz a Magyarok kenyere programban. Az ennek keretében gyűjtött lisztadomány jelentős részét idén is a horvátországi magyar iskolák kapják. A megmaradt lisztet rászoruló családoknak adományozzák – tudtuk meg Szabó Attilától, a gazdaszervezet elnökétől.
 
 
A 2011-ben indult Magyarok kenyere program az évek során egy nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá fejlődött. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek nagylelkű adományokból, s a felajánlott gabona egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.
A Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búzát idén augusztus 13-án, az Összeöntés Ünnepén egyesítették, a program legnagyobb eseményére pedig Pécsett került sor augusztus 20-án, amikor a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldották a megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét. A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján, az Adományozási Nap keretében osztották szét a rászorulók között.
A programban évek óta részt vesz a HMDK Gazdaköre is. Akciójának köszönhetően minden évben nagy mennyiségű búzát és lisztet gyűjt be a horvátországi magyar gazdáktól. Ebből jelképes mennyiséget visznek az összeöntés ünnepére, a fennmaradó gabonából lisztet őröltetnek, amit szétosztanak a magyar iskolák között.
Szabó Attilától, a Gazdakör elnökétől megtudtuk, a búzaadományt múlt héten őröltették meg, s az összesen 1650 kilogramm liszt jelentős részét a vörösmarti, laskói, kórógyi általános iskolák, valamint az eszéki magyar iskolaközpont kapja. - A horvátországi magyar gazdák adományainak köszönhetően szép mennyiségű búzát gyűjtöttünk össze, így nemcsak az iskoláknak tudtunk lisztet juttatni, hanem a rászoruló magyar családoknak is – tudtuk meg Szabó Attilától

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA