A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Nem szavazta meg a megosztott áfa-befizetés kötelezettségét az RMDSZ
MÁÉRT - 2017. december 14., csütörtök 11:35

„Nem támogatja az RMDSZ a kormány azon sürgősségi rendeletét, amely bevezetné a megosztott áfa befizetésének a kötelezettségét” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőház frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy az RMDSZ alsóházi képviselői ma, december 13-én délelőtt egyöntetűen döntöttek arról, hogy a frakció nem támogatja szavazatával ezt az intézkedést.
„Tekintettel arra, hogy ez az intézkedés gyakorlatilag a módosítások ellenére is nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, illetve arra, hogy véleményünk szerint a rendeletbe foglaltak nem szorítják vissza az adócsalást és  a parlament szakbizottsági munkálatai alatt sem lehetett a vállalkozói szféra számára előnyös módosításokat eszközölni,  az RMDSZ képviselőházi frakciója nem szavazta meg a megosztott áfa befizetésére vonatkozó kötelezettséget” – taglalta az RMDSZ álláspontját a frakcióvezető-helyettes, majd hangsúlyozta, a Szövetség szükségesnek tartja az adócsalás jelenségének a visszaszorítását, és az állami kincstár fele befizetendő kötelezettségek mielőbbi rendezését. Sajnálatát fejezte ki, hogy a jelen intézkedés nem tűnik alkalmasnak e problémák megoldására.
Szabó Ödön elmondta, a Szövetség parlamenti képviselői és szenátorai számos szakmai beszélgetést és egyeztetést folytattak a vállalkozókkal és szakemberekkel, amelyek megerősítették a szakpolitikusok által felvetett problémás kérdéseket: „ezen intézkedés nem serkenti a gazdasági környezetet, mi több gátolja azt, hiszen tovább növelné a bürokráciát a vállalkozások könyvelési folyamatában és fölösleges eljárásokra kötelezné őket. Az RMDSZ, úgy ahogyan azt a választási programjában is megfogalmazta, csak olyan módosításokat tud támogatni, amelyek nem a vállalkozói környezetet lehetetlenítik el, hanem megteremtik a szükséges feltételeket működésükre” – taglalta a Bihar megyei törvényhozó.
A kormány sürgősségi rendeletét törvényi erőre emelő jogszabály-tervezetéről a képviselőház hozta meg a végső döntést.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA