A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
„A fiumei magyarok továbbra is számíthatnak ránk”
MÁÉRT - 2018. január 11., csütörtök 12:54

A rijekai magyarokkal találkozott kedden Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság társelnöke, valamint a bizottság titkára, Pirityiné Szabó Judit. A megbeszélésen, amelyen részt vett Magyar József zágrábi magyar nagykövet és Jankovics Róbert, a horvát parlament magyar képviselője, HMDK-elnök is, többek között szó volt az egyesületben zajló tevékenységről és egy fiumei magyar ház létrehozásának a szükségességéről.
 
A rangos vendégeket Viola Éva és Ágoston Gergely, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke és alelnöke fogadta a szervezet székházában. A vezetők ismertették tevékenységüket, elmondták, hogy eddig is igyekeztek Fiume (Rijeka) városi programjaiba bekapcsolódni, és szeretnének részesei lenni az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Rijeka projektjének is 2020-ban, de a városvezetéstől egyelőre nem kapták meg azt a figyelmet, amelyre rászolgáltak egyebek közt a város és a Magyarország közötti kapcsolatok kialakítását segítő tevékenységükkel, illetve a városi eseményeket gazdagító programjaikkal.
A találkozón az egyik legfontosabb téma egy fiumei magyar ház létrehozásának a terve volt, de a Petőfi-program tengermelléki bővítése is szóba került.
- A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége alapszervezeteinek nagy része Baranya és Szlavónia területén működik, de több egyesületünk a tömbtől távolabb, a szórványban tevékenykedik. Ami ottani nemzettársaink megmaradását illeti, sokkal nehezebb a dolguk, hiszen nem magyar többségű közösségekben élnek, nem tudják mindennapjaikban megélni magyarságukat, használni anyanyelvüket. Számunkra különösen fontosak az olyan egyesületek, mint amilyen a rijekai székhelyű is. A fiumei magyarok továbbra is számíthatnak ránk. Ezért tartottuk fontosnak, hogy küldöttségünk a magyar szervezetben tett látogatást követően Marko Filipović úrral, Fiume alpolgármesterével is találkozzon – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA