A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor: nincs semmiféle alkotmányossági probléma a római katolikus iskola létrehozására vonatkozóan
MÁÉRT - 2018. február 13., kedd 14:00

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) hibát követ el, amikor akadályozza az iskola létrehozását. A liberálisok és a népi mozgalmárok ma támadják a többség-kisebbség párbeszédének lehetőségét, elutasítanak minden, a magyar közösség szempontjából fontos intézkedést – hangsúlyozta Kelemen Hunor azt követően, hogy a Nemzeti Liberális Párt és a Népi Mozgalom Párt alkotmánybíróságon támadta meg a Szövetség római katolikus iskola létrehozására vonatkozó törvényét.
A PNL és a PMP az időt húzza. Amíg az alkotmánybíróság nem dönt, az államelnök sem tudja kihirdetni a törvényt. Az államelnöki kihirdetés pedig azokat az adminisztratív döntéseket is hátráltatja, amelyek az iskola létrehozására irányulnak – részletezte a szövetségi elnök.
„A PNL és PMP ezzel a lépésével azt üzeni, hogy ultranacionalista, magyarellenes párt. Az iskola létrehozásának gátolása nem az RMDSZ ellen irányul, mert az iskola nem az RMDSZ-é. A római katolikus iskola a marosvásárhelyieké, a Marosvásárhelyen élő magyar közösségé. 2018-ban a liberálisoknak és népi mozgalmároknak a Szociáldemokrata Párttal, és nem a magyarokkal kellene harcolniuk” – fogalmazott.
Kelemen Hunor elmondta: a PNL ugyanannak az európai politikai pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, mint az RMDSZ. Ha ma nem is, hosszú távon mindenképp válaszokat kell adnia magyarellenes kirohanásaira – nyomatékosított.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA