A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler Gyula: legyen vége az adópolitikai kísérleteknek
MÁÉRT - 2018. február 13., kedd 14:00

Az RMDSZ szerint fiskális fegyelemre, kiszámítható és hiteles adópolitikára van szükség, meg kell állítani az adóügyi kísérletezgetéseket, jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki hétfőn, Déván tartott sajtótájékoztatót.
„Reméljük, hogy a kormány és a pénzügyminiszter cseréjével lezárult az úgynevezett adóforradalom. (…) Kijelenthetjük, hogy 2017-ben az adópolitika paródiájának voltunk tanúi” – bírálta Winkler Gyula az új adózási intézkedéseket, módosításokat, az ezzel járó jogszabályi összevisszaságot. Az EP-képviselő rámutatott, hogy ez az „adózási paródia” minden társadalmi réteget érintett, ugyanakkor kihatott az üzleti szférára is.
„A vállalatok év végéhez közeledve nem tudtak tervezni, üzleti terveiket aktualizálni, mert nem tudták, hogy melyik előírás szerint tegyék meg. Nem lehetett tudni, hogy lesz-e megosztott HÉA befizetés vagy háztartási adó. (…) Hogy az üzleti szférát mennyire negatívan érintette ez a kiszámíthatatlanság, az is egyértelműen jelzi, hogy a tavalyi évben 8.257 cég esetében indult el a fizetésképtelenségi eljárás, jelentősen több, mint egy évvel korábban. (…) Ez felszámolt munkahelyeket jelent, de azt is, hogy a cégek nem tudtak a beszállítóiknak fizetni, és mindez természetesen láncreakciót eredményez” – magyarázta, hangsúlyozva, hogy a kelet- és közép-európai államokhoz képest itthon kétszer nagyobb a fizetésképtelen cégek száma. Winkler kitért arra is, hogy a munkaerőhiány a másik nagyon fontos probléma, amellyel a vállalatok küzdenek, sok olyan cég is van, amely emiatt zárta be a kapuit.
Az RMDSZ fontosnak tartja a szegénység felszámolását és az életszínvonal növekedését, emelte ki az EP-képviselő. „Romániában a szegénység és a társadalmi kirekesztettség égető probléma, sajnos nem csökken, hanem épp ellenkezőleg nő a nehéz helyzetben élők száma. Ilyen tekintetben az Európai Unióból Romániában vannak a legnagyobb egyenlőtlenségek A legszegényebbek 7,2-szer keresnek kevesebbet, mint a társadalom leggazdagabbjai” – ismertette Winkler Gyula. Véleménye szerint egy koherens adópolitika hozzájárulhat az életszínvonal növekedéshez és ezáltal a szegénység csökkenéséhez. Az RMDSZ nem ért egyet az olyan intézkedések bevezetésével, mint a megosztott HÉA befizetés vagy háztartási adó, ez utóbbival ráadásul semmi egyebet nem lehet elérni, csak azt, hogy adminisztratív szempontból megterhelnék az államot. Az RMDSZ fenntartható fejlődést szorgalmaz, amely beruházásokra épül és nem a fogyasztásra alapszik, ahogy jelenleg történik. „Az RMDSZ egy humánerőforrás fejlesztésre és infrastrukturális befektetésre alapuló, gazdasági fejlődési modellt javasol” – mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy nagyon reméli, az új bukaresti kormány megtalálja a módját, hogy helyrehozza a mostani adózási összevisszaságot.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA