A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor a Digi24 televízióban: az idő csak telik, a politikai osztály pedig értelmetlen vitákban vesz el
MÁÉRT - 2018. február 20., kedd 10:06

Románia ma nem képes nagy, átfogó projekteket véghezvinni. Utolsó nagy megvalósítása a NATO-ba és az Európai Unióba való belépés volt - hangsúlyozta hétfőn, a Digi24 televízió Jurnalul de seara műsorának meghívottjaként Kelemen Hunor.
A szövetségi elnök kifejtette: az oktatás, az egészségügy, az úthálózat és a vasúti infrastruktúra, valamint a regionális fejlesztés és a decentralizáció területén - amely területeket a magyar közösség specifikus problémáinak megoldása mellett prioritásként kezel az RMDSZ - olyan projekteket kellene meghatározni, amelyekben a parlamenti pártok is közös nevezőre juthatnak. Ezeket a hétköznapi csatározásokból is ki kellene emelni, nem szabad politikai haszonszerzésre felhasználni: konszenzusra van szükség, mert anélkül 2020-ban, 2024-ben is arra eszmélhet a társadalom, az évek elteltek, előre lépni mégsem sikerült. „Ezért mondom azt, hogy üljünk le egy asztalhoz, kezdjük el a párbeszédet, vállaljunk be közösen egy-egy projektet. Akik a parlamentben vagyunk, mind a társadalmat képviseljük” - nyomatékosított.
Az RMDSZ felkészült, és képes az ország fejlődéséhez hozzájárulni. Eddig is ez a cél vezérelte, kormányban és ellenzékben egyaránt - mutatott rá Kelemen Hunor. Sajnálatosnak tartja, hogy 2018-ban a politikai osztály képtelen a tervezésre, a megvalósítható tervek kivitelezésére és a megalapozott érvek meghallgatására.
A szövetségi elnök úgy véli, olyan mély előítéletek uralkodnak a társadalomban, amelyekről senki sem mer nyíltan beszélni: ott, ahol előítélet van, ott elutasítás is van, de hiányzik a siker és a bizalom. „Márpedig bizalom nélkül egy barátság, egy családi vállalkozás sem működhet” - tette hozzá. Úgy fogalmazott: az elmúlt században csakis azok a társadalmak lehettek sikeresek, amelyeket az erős bizalom jellemzett: „ennek hiányát érezzük ma Romániában. Az idő telik, mi viszont értelmetlen vitákban veszünk el” - összegzett.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA